Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Гросмайстор Кирил Георгиев пред Plovdiv-Press: Шахматът е като карането на кола
Важно Общество Спорт Спорт Важно

Гросмайстор Кирил Георгиев пред Plovdiv-Press: Шахматът е като карането на кола

Гросмайстор Кирил Георгиев
Гросмайстор Кирил Георгиев

Галина ГЕОРГИЕВА

Шахматът прилича на карането на автомобил, ако за миг загубиш концентрация, може да загубиш партията. Трябва да имаш талант, но 80% е работа. Това заяви пред ПловдивПрес гросмайстор Кирил Георгиев. Той е един от 185-те участници в шестия турнир по шахмат за Купата на ВМРО-Пловдив „Кан Крум“, който се провежда днес в „Гранд Хотел Пловдив“ – зала „Москва“.

Гросмайстор Кирил Георгиев се включва за първи път в турнира на ВМРО. „ Миналите години имах турнири в чужбина и не успявах да дойда. Аз обичам да играя ускорен шахмат.  Радвам се, че има толкова много деца, които тепърва започват своя шахматен път. Полезно е да се учат от по-възрастни участници и гросмайстори. Очертава се да е един добър шахматен спектакъл“, увери той.  Категоричен е, че присъствието му на турнира не означава, че победата е предизвестена.

Борислав Инчев и гросмайстор Кирил Георгиев откриха турнира с първи символичен ход
Борислав Инчев и гросмайстор Кирил Георгиев откриха турнира с първи символичен ход

Кирил Георгиев започва да се занимава с шах на осемгодишна възраст. Неговият баща Димитър Георгиев- кандидат майстор на спорта, му дава първите уроци. „ Той беше учител по руски и в свободното време водеше шахматен кръжок. Имаше голяма библиотека с книги на тази тематика, в началото заедно ги четяхме. Постепенно започнах да се включвам в турнири за деца и да печеля. Усетих, че играта ме завладява. Вече на 14 години реших да стана шахматен професионалист и се преместих от родния ми град Петрич в Перник. След това дойдох в Пловдив. От 1982 година до 1986-а играех за шахматен клуб „Локомотив“ и спечелих световното първенство за юноши. Така че Пловдив ми е на сърце, не ми е безразличен“, сподели гросмайсторът.

Играл е със световните шампиони- Гари Каспаров, Анатолий Карпов, Вишванатан Ананд , Владимир Крамник, Веселин Ттопалов и други.“ Играл съм с 15 световни шампиони и имам победи срещу 10 от тях. Имам и загуби. Е, не е приятно, но загубата е част от играта“, обяснява шахматистът. Винаги започва с белите фигури, а първият му ход е на d4. “ Имал съм бързи победи. Спечелих веднъж срещу един френски международен майстор за 11 хода с белите фигури. Имам и победи на 20 хода, но шах се играе дълго“, казва Кирил Георгиев.

Точно през 1983-а той за пръв път привлича вниманието на световната шахматна общественост , когато печели световното първенство за юноши, а с това и звание международен майстор. След две години завоюва и гросмайсторска титла. След спечелените републикански титли през 1984, 1986 и 1989, 2013, 2014, 2015 г. се доказва като един от най-силните български шахматисти.

През 1988 г. на Световното първенство по блиц шахмат в Канада на четвъртфинала Кирил Георгиев елиминира Гари Каспаров с 3:1, като в една от партиите го побеждава с мат . Световният шампион не може да повярва и започва да гледа в тавана как е възможно. Победата се възприема като голяма сензация, защото тогава Каспаров е най-силният шахматист в света.
На европейското отборно първенство за мъже в Грузия печели златен медал на втора дъска с резултат 6,5 т. от 9 партии.

Към февруари 2017 г. ЕЛО-коефициентът му е 2627, което го поставя на 3-то място в България (след Веселин Топалов и Иван Чепаринов). През март 2013 г. на блиц шахмат достига забележителния ЕЛО-коефициент 2725. Бил е състезател на шахматните клубове на Локомотив (София), ЦСКА (София), Загреб (Загреб), Будучност (Подгорица), Алкалоид“ (Скопие), SK Oetigheim и др. За известен период се състезава под флага на Бивша югославска република Македония.

Многократен отборен шампион на Република Македония с отбора на „Алкалоид“ (Скопие). Много години играе успешно на отборните първенства във Франция и Германия. Победител на най-силното открито първенство в света в Гибралтар за 2005 г. и 2006 г. Печели бронзов медал на индивидуалното европейско първенство през 2006 г.

Той играе многократно на първа или втора дъска за България на шахматни олимпиади. През 2013 г. и 2014 г. в Дупница става шампион на България по ускорен шахмат.

Сега продължава да се състезава. Когато е по-свободен, предава опита си на деца и юноши. Пише книги и статии. На български език е издал една книга от 700 страница, в която е описал 500 свои победи, на английски език има три книги.

Кирил Георгиев живее в София със семейството си. Има син и дъщеря, внучка на 4 години и внук на годинка. Децата му преди години също са играли шах. „Внуците щом пораснат още малко и тях ще науча“, зарича се гросмайсторът.

Още по темата

Борислав Инчев и гросмайстор Кирил Георгиев откриха турнира по шах на ВМРО

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...