Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » Прокуратурата не мирясва, внесе ново обвинение на ген. Шивиков
Важно Съд и Прокуратура

Прокуратурата не мирясва, внесе ново обвинение на ген. Шивиков

Ген. Димитър Шивиков

Този път става дума не само за черпаци, а и за участието на Военния духов оркестър в тържествата на подбалканските общини, а войник бил дегизиран като Дядо Коледа, без Карлово да плати

Ваня ДРАГАНОВА

Военната прокуратура не мирясва и внесе в съда трети обвинителен акт срещу бившия командир на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков. Обвиненията са твърде сходни с тези, по които той вече беше оправдан на 19 юли т. г. от Военния съд в Пловдив. Става дума пак за празниците на общините в Подбалкана, за които ген. Шивиков осигурявал хора и техника, без да иска пари за това. Но този път, освен за черпаци и тави, се говори и за участието на Военния духов оркестър в церемониите по отбелязването на годишнини от гибелта Левски, от освобождението на Карлово, от Балканската война и т. н. А на 6 декември 2014-а на посрещането на Никулден в Карлово сержант от подчинената на Шивиков бригада бил дегизиран като Дядо Коледа. За това не било заплатено, както и за оркестъра, палатката и съдовете от военно-полевата кухня, описани подробно в обвинението до „щипки за скара – 3 бр.“.

 

Преди година Пловдивският военен съд прекрати наказателното производство срещу ген. Шивиков по друго обвинение – че като е пускал служещи в бригадата да участват в армейското първенство по футбол, те пропускали задължителните занятия и така не поддържали добрата си форма. Въпросните войници обаче станали шампиони и съдът поряза прокуратурата с мотива, че ако човек се класира на първо място в дадена надпревара, вероятно е в добра физическа форма.

 

Казусът с войниците футболисти не е забравен от прокуратурата, но обвинението е променено и вече гласи, че когато станали шампиони, освен благодарности и грамоти, те получили от ген. Шивиков и компенсации. А нямали право на това, защото тренирали в работно време и не са полагали извънреден труд. Така, пускайки ги в компенсации, ген. Шивиков ощетил армията с 18 205, 99 лв. Нанесъл на Сухопътните войски и неимуществени вреди, изразяващи се в „нарушаване на ежедневния ритъм на дейността на бригадата” и „неподдържането на войсковия ред”.

 

Обвинителният акт е внесен в съда в края на април – преди ген. Шивиков да бъде оправдан по предишното обвинение за черпаците, но след като Военният съд в София го обяви за невинен в присвояването  на съюзнически одеяла и топки.

Още по темата

Ген. Шивиков: Ще посоча автора на атаката, когато делата свършат
Оправдаха ген. Шивиков и за черпаците
Изфабрикувано ли е обвинението срещу ген. Шивиков за съюзническите одеяла?

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...