Новини от Пловдив » Свят » Огнен ад в Гърция – 24 загинали и над 100 ранени
Свят

Огнен ад в Гърция – 24 загинали и над 100 ранени

24 души са загинали в горските пожари, бушуващи около гръцката столица Атина. Повечето жертви са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си. Ранените са над 104, 11 от тях тежко, 16 от пострадалите са деца.

Три са големи пожара избухнаха в Гърция за кратък период. Първо беше съобщено за пламнала борова гора в планински район западно от Атина. Заради силния вятър огънят бързо се разрасна. Заради гъстия задушлив дим и опасността пожарът да достигне домовете, десетки жители на няколко населени места бяха евакуирани. Огънят изпепели няколко къщи и автомобили. Заради гъстия дим летището в Атина започна да отклонява полети. Най-тежка е обстановката в района на градчето Кинета, на около 50 километра от столицата. Вторият пожар избухна на южния остров Крит, където са изпепелени земеделски земи и гори. Третият е в планината Пенделикон, североизточно от Атина.

Причините за пожарите се изясняват. Премиерът Алексис Ципрас заяви, че не изключва варианта за умишлен палеж.

„Време е за борба срещу пламъците“, заяви по-рано премиерът Алексис Ципрас, който съкрати посещението си в Мостар, в Босна, за да се върне в Атина. 600 пожарникари са били разгърнати вчера по трите огнени фронта. Два от тях са продължили да се разрастват през нощта около Мати и на около 55 км от западно от столицата, близо до Кинета, покрай магистралата към Коринтския канал.

Спасителните операции по въздуха, с участието на осем самолета и девет хеликоптера, са прекратени през нощта. „С напредването на спасителните работи има опасност да бъдат открити нови жертви „, каза служител на пожарната. Девет катера на бреговата охрана, два военни кораба и десетки частни лодки, подпомагани от военни хеликоптери, са мобилизирани на пристанището Рафина, недалеч от Мати, за евакуация на граждани и туристи, избягали от огнената стихия по плажовете и в морето, добави той. Те са прехвърляни в хотели и военни обекти. Гърция поиска международна помощ за борба с пожарите.

Заради жертвите президентството отмени приема, който трябваше да се състои по повод на възстановяването на демокрацията в Гърция през юли 1974 г.

Според генералния секретар на Гражданската защита Янис Капакис пожарите са раздухвани от ветрове със скорост до 100 км/ч. Температурите в Гърция достигат през деня 40 градуса по Целзий и според метеорологичната служба условията ще останат трудни и днес.

Вчера от българското Министерство на външните работи препоръчаха на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в районите на пожарите, да се информират предварително за актуалната ситуация, да избягват засегнатите от огнената стихия места и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Посолството на България в Гърция е в постоянен контакт с местните власти и следи развитието на обстановката. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на мисията: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106, +30 210 67 48 107

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...