Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » ВАС поряза еколозите, вторият гребен канал нямало да пречи на кормораните
Пловдив Съд и Прокуратура

ВАС поряза еколозите, вторият гребен канал нямало да пречи на кормораните

Ваня ДРАГАНОВА

Изграждането на втори гребен канал няма да окаже съществено и забележимо въздействие (увреждане) върху в двете защитени зони по „Натура 2000“ край река Марица. С този аргумент състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на еколозите, които атакуваха идеята за строителството на дублиращо съоръжение до Гребната база. Претенциите на двете сдружения – „Граждански контрол – Защита на животните“ и ГЕО, са оставени без уважение с окончателно решение.

В района има две защитени зони – „Марица Пловдив“ и „Река Марица“, къoето има редки растителни и животrнски видове, там е и защитената местност „Нощувка на малък корморан”.

Ако бъдат реализирани всички налични инвестиционни предложения, засягащи двете защитени зони, то в този случай общата засегната площ ще съставлява 5,293% от общата площ на ”Река Марица” и 5,468% от „Марица Пловдив”, а тези изчисления не позволяват формирането на извод, че засягането на защитените зони от реализацията на проекта би било в значителна степен“, е записано в решението на съда.

То развързва ръцете на община Пловдив да пристъпи към избор на изпълнител, като обяви обществена поръчка.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...