Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Тръмп с идея към ЕС: Да се откажем от митата
Свят

Тръмп с идея към ЕС: Да се откажем от митата

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Часове преди официалната среща с председателя на Жан-Клод Юнкер американският президент Доналд Тръмп използва любимата си социална мрежа Twitter, за да лансира своя идея за прекратяване на търговските войни.

„И САЩ и ЕС да премахнат всички тарифи, бариери и субсидии! Това най-накрая ще може да бъде наречено свободен пазар и честна търговия“, написа Тръмп в своя туит.

Американският президент е категоричен, че Вашингтон е готов на тази стъпка, но европейците не биха се съгласили.

Делегация от ЕС, водена от Жан-Клод Юнкер ще бъде в Белия дом по-късно днес. От Европейската комисия вече уточниха, че целта е да бъде воден диалог и председателят на Комисията няма да представя предложения на американската администрация. Срещата ще e продължение на разговорите, водени по време на заседанието на лидерите на Г-7 в Квебек.

Заедно с Юнкер за САЩ отпътува и комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом, пише investor.bg.

Отношенията между ЕС и САЩ се обтегнаха в последните месеци след въвеждането на мита за внос на европейски стоки, на което Брюксел отговори с ответни мерки. Преди дни Доналд Тръмп нарече ЕС „враг“, което допълнително засили напрежението.

В Twitter американският президент критикува и глобата в размер на 4,3 млрд. евро, която ЕК наложи на Google. Очаква се, че тази тема ще бъде повдигната на днешната среща, което може да предизвика трудности в опитите да се сложи края на търговските търкания.

Доналд Тръмп спечели президентските избори в края на 2016 година с обещанието да направи Америка отново велика.

Той често отбелязва дисбалансите, които има САЩ в търговските отношения с другите държави и това беше причината за налагането на мита на редица стоки от Китай, Канада, ЕС и Мексико. В резултат и засегнатите страни също въведоха реципрочни мита и така се разпалиха търговски войни и спорове.

Тръмп вече наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа и ЕС отговори по аналогичен начин. Но дори тази размяна на мерки ще бледнее в сравнение с митата върху колите – огромна индустрия, която открай време е символ на следвоенното благосъстояние и от двете страни на Атлантика, особено в Германия.

Тръмп отчаяно иска да намали търговския дефицит на САЩ с ЕС и обвинява блока, че не играе честно в търговията. А когато става дума за сигурност, обвинява европейците, че отказват да платят своя дял в НАТО и вместо това живеят на гърба на солидния военен бюджет на САЩ.

ЕС вече предупреди американските си партньори, че подготвя списък с контрамерки, ако митата върху автомобилите бъдат наложени. Износът на леки коли от ЕС за САЩ възлиза на 44 милиарда долара годишно, което е несравнимо с митническата война за стоманата и алуминия, която доведе до контрамерки от страна на ЕС на стойност 3,2 милиарда долара.

Не само ЕС е твърдо против митата, но и автомобилната промишленост в САЩ, както и много гласове в Конгреса. Автопроизводители, доставчици и дистрибутори изтъкват, че митата ще повишат цените на колите за потребителите в САЩ и ще ощетят автомобилните компании, като повишат цената на вносните компоненти и дадат повод за ответни действия от търговските партньори на САЩ.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...