Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Имат ли право зъболекарите да взимат такса «Успокояване на детето»
Важно Здраве

Имат ли право зъболекарите да взимат такса «Успокояване на детето»

Ваня ДРАГАНОВА

Имат ли право зъболекарите да взимат такса, когато се налага да успокояват малки деца, даващи пълен отпор да бъдат преглеждани, камо ли да бъдат лекувани? Отговорът на този въпрос е „да“ и се съдържа в едно решение на Пловдивския районен съд, което потвърждава като напълно законна такса от 20 лв. за подобна услуга.

Става дума за 4-годишно дете, заведено на стоматолог от баба си на 6 март м. г. Детето отказвало да си отвори устата, зъболекарката се опитала да го успокои, като в продължение на 40 минути му рисувала зъбчета и накрая успяла да надникне в устната му кухина, но на дивана в кабинета,  а не на стоматологичния стол. Тя помолила бабата следващия път момиченцето да дойде с някой от родителите си. Следващото посещение било на 21 март и тогава стоматоложката успяла да прегледа детето и издала съответната документация, за да й бъде заплатено от Здравната каса. Последвали още два пъти, в които зъболекарката пробвала да излекува кариес на детето, но то се страхувало и отказвало, въпреки че жената го успокоявала и се опитвала да го убеди колко важно е това. Последният опит бил направен на 10 април 2017-а и тогава зъболекарката поискала от майката такса от 20 лв. за „Посещение в кабинета, управление на поведението на детето». Тази тарифа впрочем била вписана в ценоразписа  в кабинета на стоматоложката.

Майката обаче подала жалба до дирекция «Медицински одит» и зъболекарката бил глобена с 500 лв. Тя оспорила наказателното постановление по съдебен ред и то вече е отменено, защото полагащият се веднъж годишно преглед на детето е извършен, а услуги като  успокояване и мотивиране на деца Здравната каса не покрива.

Това решение подлежи на ново обжалване – пред Административния съд в Пловдив.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...