Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Промени при изпитите след 7.клас, Чинтулов влиза в конспекта
Важно Образование

Промени при изпитите след 7.клас, Чинтулов влиза в конспекта

От следващата година седмокласниците ще полагат изпити на материал от пети, шести и седми клас, а не както досега само от последната година. Националното външно оценяване ще запази двата модула – по Български език и литература (БЕЛ) и по математика.

Това заяви на среща с медиите Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищно и училищно образование“ в МОН. На дискусията присъства образователният министър Красимир Вълчев.

Промените се правят, тъй като от следващата 2018/2019 учебна година ще завърши випускът по изцяло нови програми, нови образователни стандарти и учебници. В модула по литература ще влязат творбите само от 7 клас, а в този Български език ще влязат задачи от 5, 6 и 7 клас.

През 2019-а произведенията по литература ще са само от седми клас, през 2020 г. ще се включи и шести, а през 2021-а – и пети. По литература седмокласниците ще трябва да подготвят и нов автор за изпита през юни 2019 г. – Добри Чинтулов, който влиза в конспекта с произведенията „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“. Той се включва на мястото на „Ниагара!…“ от „До Чикаго и назад“ от Алеко Константинов. Вместо „Бай Ганьо у Иречека“ учениците ще се подготвят върху „Бай Ганьо пътува“.

Изпитът остава в познатия досега формат – два модула, първият от които е тест, а вторият – преразказ на непознат текст с дидактическа задача. Времетраенето му също не се променя – 60 минути за първия модул и 90 за втория, но изпитите ще започват от 10 ч., а не от 9.

По български ще има 14 теми, избрани чрез анкета, проведена сред повече от 5000 учители. Няма да бъдат включени „Залог и вид на глагола“, „Видове подчинени изречения“, „Фразеологични словосъчетания“, „Пароними“.

Вторият задължителен изпит от НВО – математика, също ще претърпи промени. Тестовите задачи с предварително зададени 4 варианта за отговор ще са с една повече – 17, а задачите, изискващи разширен свободен отговор, изискващ пълно описание и аргументиране, се увеличават от 2 на 3.

По математика също конспектът ще обхваща три години, а не една – пети, шести и седми клас, като в него няма да бъдат включени „Линейни параметрични уравнения“ и „Линейни параметрични неравенства“.

Досега НВО в седми клас оценките са се вписвали като текуща оценка. От догодина ще бъдат вписвани в дипломата за завършен седми клас. Оценките ще се взимат като балообразуващ елемент при кандидатстването след седми клас, обясниха експертите на образователното министерство.

Изпитите след 7 клас ще са в средата на юни и няма да съвпадат с датите на матурите след 12 клас. Засега е планирано изпитите да са между 17-20 юни. Кампанията по кандидатстването се очаква да продължи до началото на август.

„Много родители се оплакаха, че изпитите ще се провеждат при високи температури през юни, което не е основателно“, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира и предложените промени в графика за учебното време и ваканциите за догодина. Една от тях предвижда 2 януари да е учебен ден.

Решението не е окончателно, възможно е 2 януари да бъде обявен за почивен, за сметка на един ден от междусрочната ваканция, посочи Вълчев.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...