Новини Пловдив Прес » Важно » Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: ГЕРБ се изхаби, търси се нов супер герой
Важно Интервю Мнения Политика

Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: ГЕРБ се изхаби, търси се нов супер герой

Първан Симеонов

  • Протестите през есента ще се фокусират в по-мощна вълна срещу кабинета
  • БСП е готова да управлява, но дали обществото е готово да я приеме
  • С новият политически сезон започва кампанията за избори

С политолога Първан СИМЕОНОВ – изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, разговаряме за политическия сезон, управляващата коалиция, БСП и визията за България, новите играчи на политическата сцена.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

-Политическият сезон завърши. Какво е равносметката? Какви послания ни отправиха партиите?

-В началото на периода имахме едни полтически нагласи и процеси, горе-долу  в края на сезона са същите. Правителството отбеляза известни успехи с европредседателството, в същото време обаче управленската коалиция е раздирана от скандали, което изравнява резултата. Социалистическата партия е прекалено мобилизирана, но не се вижда по някакъв начин да печели от неудачите на управлението.  Както  започва сезонът, така и завършва.  България отбеляза нелошо председателство. Оттук –нататък ще трябва да се наблюдава внимателно следващия сезон, защото напрактика навлизаме в политическа кампания. Предстоят европейски избори след по-малко от година.

Стабилна ли е управляващата коалиция? В последните дни скандалите при Патриотите взеха връх, Волен се закани да свали Валери Симеонов от вицепремиерското място, стигна се до физическа саморазправа между Сидеров и Касабов. Борисов потуши страстите в „страстната коалиция“, както той я нарече. Кое остава под повърхността? Клати ли някой властта?

-Под повърхността остава все по-голямо обществено напрежение, породено от бедността, от регионалните различия, от усещането за демографско износване на страната. Виждаме стабилност, включително и при социологическите данни. В същото време под повърхността се трупа напрежение, което избива през най-различни места, наглед дори случайни- ситуацията с чумата в Странджа и действията там. Т.е ние нямаме гаранция за стабилност. И тук идва големият проблем да не се самозабравят управляващите. Да не забравят, че обществото е чувствително, дори да не изглежда толкова бурно през летния сезон. Виждаме как недоразумения като поправките, приличащи на лобистки, колко бързо набра обществена енергия този скандал и това се дължи на факта, че властта се самоуспокоява от това, което  вижда в последните месеци.А това е проблем. Друг проблем за тях могат да бъдат продължаващите скандали. Трябва да си дадем сметка, че ГЕРБ е вече 10 години на власт в България, с малки прекъсвания. Българската политическа култура е такава, че ние сравнително бързичко сваляме доверието.  ГЕРБ се задържа доста, но е позахабена като партия. Търси се някой нов супер герой.   Това са няколко фактора, които могат да направят така, че властта да изглежда стабилно само привидно. Струва ми се, че доста протести се събраха и наесен може би ще се опитат да се фокусират в една сила срещу властта с оглед на приближаващата кампания. Облаците на д това управление се сгъстяват. Но трябва да знаем, че много пъти са се сгъстявали и Борисов е успявал да излезе сравнително сух от ситуацията.

-Наистина след европредседателството протестите се засилиха- майките на децата с увреждания станаха по-активни, фермерите се разбунтуваха, преди това превозвачите. Могат ли тези протести да свалят правителството и има ли предпоставки за предсрочни избори?

-Не е задължително да има предсрочни избори, за да има преформатирания на властта. Може да има смяна на министри,  може да има повече плаващи мнозинства. Вариантите са доста, още повече че нараства общото желание за някакви промени. В последната една година на няколко пъти мерихме такива индикатори и хората казват, че е нужна промяна. Да, не им се ходи  на избори, но това не прави управлението по-привлекателно и в такива моменти се търси някой нов, който да обере народната любов. Въпросът е ще се появява или няма да се появява. Въобще България в момента е малко в ступор. Голямото противоречие звучи така – масовите възприятия за икономиката на страната са много добри, масовите възприятия за политиката на страната са доста неприятни. Това създава известен ступор, защото хем искаме промяна, хем си даваме сметка, че икономическата ситуация е такава, че ако има промени, ще има какво да губим. Това ще е така докато не се появи алтернатива.  Така се случи с избирането на президента Радев. Имахме и тогава ситуация , в която уж всичко изглеждаше наред за властта и изведнъж един сравнително непознат човек стана президент на вълната на желание за промяната. Т.е. това е моментът, в който обществото чака човекът, партията.

-Кой е човекът? Има ли такъв?

-Има няколко души, които обират одобрението – Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов. Може и нови да се появят. Питането тук е как ще действат управляващите. Има два варианта- или да тушират всеки опит за поява на алтернатива, или да се опитат да пуснат малко режисирано някой по терена, за да се свали напрежението.

-Социолозите в последните изследвания дават една и съща разлика между ГЕРБ и БСП –между 3 и 4% и казват, че 4 партии влизат в следващия парламент.

-Това не е вярно. Разликата между ГЕРБ и БСП спада, само че спада не съществената разлика, а този бонус, който се дава на всички управляващи в началото. За ГЕРБ се изхаби вече този бонус.

-БСП представи „Визия за България“. Готова ли е да управлява държавата?

-Готова е да управлява, но големият въпрос е дали обществото е готово да я приеме.  Защото БСП извършва едни движения, с които малко се самозатваря, изглежда по-радикална и леко по-плашеща. А на фона на това, че все пак има някакви успехи в икономиката, хората са по-предпазливи и не са склонни да дадат властта на някой, който си играе с огъня. От друга страна в последните избори навсякъде в западния свят видяхме доста примери за почти безразсъдно електорално поведение. Спокойно може да се окаже, че БСП си прави добре сметката. Рано е да се гадае там.  БСП печели с тази „Визия за България“, защото всички изглеждат в ступор- ГЕРБ крепи властта, Патриотите се карат, Воля потъва, ДПС си трае, защото не иска нови избори и по терена няма план, всички се чудят какво да правят. И БСП излизат и казват- ние имаме цел, посока, искаме повече държава. А това е ценно. Не е най-изненадващото на света, но казват- ние ще бъдем хората, които ще говорят като успешните политици във Вишеградската четворка. И БСП завършва сезона с повишено настроение след Бузлуджа.

-Има ли промяна в отношенията между Борисов, ГЕРБ и Радев? ГЕРБ гласува ветото на президента за Закона за приватизацията.

-Не бих казал, че има промяна, просто ГЕРБ се уплаши, че Валери Симеонов и Румен Радев печелят точки и отделно от това ГЕРБ се опита да хвърли вината върху ВМРО и Атака. ВМРО има доста видимо алиби, Атака също се разграничи, и в един момент можеше върху ГЕРБ да падне вината за едни предполагаеми лобистки текстове. Иначе промяна в отношенията няма. Изпълняват ролите, които са им дадени. Президентът беше избран като протест срещу статуквото и трябва да изпълнява тази роля , за да бъде себе си. В същото време ГЕРБ също имат право да му казват- така като протестираш срещу властта не си обединител на нацията. Всички играят по учебник.

-Досега основният акцент в политиката на Борисов беше свързан с европредседателството и външната политика, сега на какво трябва да акцентира, за да се запази на гребена на вълната?

-Трябва да намира нови сюжети. Възможно е да си помисли за персонални промени в кабинета, възможно е да направи по-резки движения като това срещу ЧЕЗ. Да предположим, че Комисията за защита на конкуренцията е независим орган, но това, което направи, е в полза на управлението. Това, което Конституционния съд направи преди дни с Истанбулската конвенция, също е в полза на управлението- спасява го от този тежък дебат. Борисов ще гаси пожари, това ще прави. Ако успее да мине в проактивна позиция, да измисли сюжет, да нападне, ще е добре за него. Защото иначе остава усещането за политическо безвремие, за застой.

-Каква политическа есен ни очаква?

-Ще има активност на опозицията, всички протести да се фокусират в по-мощна вълна срещу кабинета. Започва кампания за евроизборите, но по-важното е да се види, че и двете опозиции скачат – червената и извънпарламентарната  на Демократична България, която е по-гласовита. Има редица каузи, в които двете опозиции звучат синхронно, така се отваря възможност на местните избори, където има балотажи да има пробив, както стана на президентските избори- гласове от всички посоки да се фокусират срещу ГЕРБ. Преди това има евроизбори, които могат да създадат нова политическа ситуация в страната, първо има три почивни дни, не е ясно доколко десният избирател ще е активен, после БСП кампанира малко критично към Европа и не е ясно левия избирател колко ще е активен. И стават малко трудно прогнозируеми избори, освен ако някой нов не се появи.  Не е изключено Борисов да мисли и за предсрочни избори. Отдавна е доказано, че той не е по резките движения, но ако види, че нещата отиват на зле, е възможно да потърси някакъв вариант. Макар тази опция да е малко вероятна, не е изключена.

 

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!