Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » ВМРО: Общината спешно да реши за здравните заведения в „Олимпик“
Градът Общество Пловдив

ВМРО: Общината спешно да реши за здравните заведения в „Олимпик“

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Воеводите настояват изборът на застраховател да не се прави от Общинския съвет

Галина ГЕОРГИЕВА

Спешни мерки да предприеме Община Пловдив за здравните заведения, които остават без застраховка след фалита на „Олимпик“, настояват от градската организация на ВМРО. На извънредна пресконференция председателят на партията и кмет на „Южен“ Борислав Инчев и общинските съветници Стефан Послийски и Нина Гьошева поискаха управителите на общински лечебни заведения да сключват застраховки сами, без одобрението на Общинския съвет. Те питат какво ще се случи с ДКЦ-та, Комплексния онкологичен център и МБАЛ „Св. Мина“ в 00,00 часа в събота, след като застраховките стават невалидни.

Воеводите искат обществото да знае колко и кои са здравните заведения, собственост на Община Пловдив, които остават без застраховки. Предприети ли са действия във връзка със създалата се ситуация. „ Тъй като ОбС взима решения, когато трябва да се сключи застраховка на някое от тези дружества, а следващата сесия е на 13 септември, какво се случва през това време? Става въпрос за общинско имущество и застраховка на част от персонала. Трябва ли да се свика извънредна сесия на ОбС и да се вземе решение за избор на нов застраховател. В момента има криза и Общината трябва да реагира спешно. Кой ще поеме отговорност за времето, в което няма застраховка и се случи нещо? Няколко дни общинска администрация мълчи затова какви действия са предприети. По медиите има само задочни разговори между зам.-кмета Розалин Петков и управителят на ЗК „Олимпик“ в Пловдив Пепа Деведжиева колко са ДКЦ-тата и болниците в „Олимпик“. Деведжиева отгаваря във фейсбук на клиентите си, но не е изявила позиция като общински съветник за тези здравни заведения. Нейната отговорност е двойна- един път като представител на това застрахователно дружество и втори път като зам.-шеф на ОбС“, заяви Стефан Послийски. Той входира днес питане до кмета Иван Тотев.

Градският председател на ВМРО Борислав Инчев обясни, че от партията настояват да бъде променен чл. 10, ал.1, т.24 от Наредбата за реда за учредяване на търговски дружества и упражняване правата на собственост на община Пловдив върху общинската част от капитала. „ Според тази точка Общинският съвет одобрява избора на застраховател без значение каква е стойността на застраховката. От 00,00 часа на 18 август какво се случва с търговските дружества, които имат застраховки в „Олимпик“? Може да се направи промяна в Наредбата, че след приключване на процедурата до две седмици или месец тези дружества уведомяват общината и ОбС за сключен договор. Вчера гледахме предложение, в което има колосалната сума от 128 лева за застраховка и ОбС го одобрява. Ако приемем, че управителите на тези общински здравни заведения са предприели действия, провели са процудери и имат избор да сключат договор, трябва да вкарат в общинската администрация, тя да изготви предложение, да го вкара в ОбС и чак на 13 септември да се гледа. Ако през това време стане пожар или някакво бедствие и се увреди общинско имущество за 1000, 2000, 20 000 или 100 000 лв., какво правим. Кой носи отговорност“, попита Инчев. По думите му, ВМРО ще подкрепи действията на общината, но тя трябва да реши какво ще прави.

„Искаме да знаем необходимо ли е да се свика извънредна сесия. Ако отговорът е „Да“, трябва да се посочи първата възможна дата, за да може на управителите да им бъдат развързани ръцете и да стартира процудера по промяна в чл. 10 от Наредбата“, посочи Инчев. „Трябва ли да чакаме да се счупи стомната, за да търсим как да съберем водата. Ясно съзнаваме кашата, която е забъркана в момента, тя може да доведе до сериозни последствия и загуби“, предупреди той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...