Новини Пловдив » Важно » Съдът: Натрапените услуги на Мобилтел граничат с измама
Важно Съд и Прокуратура

Съдът: Натрапените услуги на Мобилтел граничат с измама

Ваня ДРАГАНОВА

„Мобилтел” отнесе втора за последните месеци в района на Пловдив глоба за натрапена услуга – от типа на тези, които операторът предлага, клиентът не реагира и разбира, че са активирани чак когато дойде сметката. Санкцията този път е 1000 лв., наложена е от Комисията за защита на потребителите, вече е потвърдена от Районния съд в Пловдив, а формулировката гласи: „Правата на конкретния потребител в случая са били нарушени по един изключително некоректно поднесен от страна на оператора начин, граничещ с измама.”

Измамената потребителка е от Асеновград, а натрапената услуга е „Мтел Касперски Антивирус”. Пред октомври м. г. жената установила, че към месечната й сметка е начислена сумата от 1,20 лв. за  въпросната защита от вируси. Тъй като не я е поръчвала, подала жалба в Комисията за защита на потребителите и приложила скрийншот от мобилния си телефон за получен SMS с текст: „Мтел: Тази седмица твоя Андроид телефон беше защитен от атаки към папка Снимки Facebook, Instagram и WhatsApp. Продължаваш седмичната си защита сМтел Касперски Антивирус! 1.20 лв./7 дни.” На 22 ноември 2017 г. била направена проверка в офис на  „Мобилтел” в Асеновград и било установено, че в последните няколко месечни фактури на клиентката са начислени суми в размер на 1.20 лв. за антивирусната защита.

От оператора не успели да представят никакви доказателства, че жената е пращала sms, с който да е съгласна да ползва въпросната услуга, и след време сторнирали операцията по взимането на парите. Въпреки това били санкционирани от Комисията за защита на потребителите.

Решението, в което глобата е потвърдена от Районния съд, подлежи на обжалване пред Административния.

Още по темата

Мобилтел отнесе глоба от 1100 лв., натрапили на клиентка услуги и й взели 6 лв.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close