Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Митовете на Пловдив » Търсят заровен римски император в Малтепе край Пловдив
Култура Митовете на Пловдив Пловдив 2019

Търсят заровен римски император в Малтепе край Пловдив

Доц. Кисьов обяснява на премиера Борисов как е строена гробницата Малтепе
Доц. Кисьов обяснява на премиера Борисов как е строена гробницата Малтепе

Спас КУЗОВ, ПловдивПрес

Много е вероятно при разкопките на Малтепе отнякъде да изскочат части от мраморна статуя на римски император, или на един от последните тракийски царе Реметалк I, обяви археологът доц. Костадин Кисьов при посещението на премиера Борисов на разкопките вчера. Борисов и министърът на културата Боил Банов дойдоха, за да огледат разкопките край Маноле по покана на шефа на Археологическия музей в Пловдив. Премиерът обеща, че правителството ще продължи да финансира работата по обекта, за да е готов за експониране догодина, когато Пловдив е Европейска столица на културата.

Ей, ама добре сте го измислили, като по поръчка за столицата на културата“, възкликна Бойко Борисов като видя разкритата 7-метрова стена. „Колко пари трябват, за да довършите обекта“, попита премиерът. „Не знам“, отвърна Кисьов. Ще помагаме, ама ако времето позволява, ще напредвате и през зимата, препоръча Борисов. Да, така ще спестим време за работа другата година, съгласи се Кисьов и заразказва какво са открили с екипа му в недрата на Малтепе.

Плътно зад тях вървеше областният управител Здравко Димитров, а кметът Иван Тотев се движеше през двама-трима по-назад. Тук бяха и всички важни държавни чиновници от региона, зам.-министри, полицейски шефове, районни кметове на Пловдив.

Гробница, висока 22-24 метра. Огромните й размери подсказват, че тя или е императорска, или е принадлежала на един от последните тракийски царе, обясни доц. Костадин Кисьов. Гробницата до Пловдив е по-мащабна дори от съкровищницата на Атрей в Микена, сочена за най-голяма в света със своите 14 метра височина. Единствено мавзолеят на Октавиан Август в Рим се извисява на 42 метра.

 

„Гробницата е строена като пирамида, като са заривали всеки етаж веднага след построяването му. „Издигат два метра и зариват, после пак издигат, зариват“, обясни технологията археологът. Градежът е смесен – с ломени камъни и правоъгълни тухли, споени с хоросан. На места за укрепване са използвани гранитни блокове. В най-горната си част, където е най-тясна, е с размери 7 на 7 метра, като всеки следващ сектор надолу се разширява, за да стигне 12 на 12 метра в основата. Самата могила е била оградена с крепида от мраморни блокове с обща дължина 450 метра. Запазените останки на гробницата са високи 23 метра, вероятно са били 24, защото отгоре отркихме разрушен от иманярите покрив от мраморни блокове, разказа Кисьов пред премиера Борисов.

Мраморните блокове са играли ролята на постамент за огромна статуя на върха. Най-вероятно тя е била на погребания император или цар, или на върховно божество, почитано от положения в гробницата. Тук са се кланяли поне 200-300 години след смърта му, обясни Кисьов. Надяваме се следващите дни да открием около покрива и останки от статуята, защото в средните векове иманярите са смятали за ценност само злато и сребро, а на мрамора не са обръщали внимание, обясни Кисьов.

Тези мраморни блокове са служили за постамент на статуята на императора, обясни доц. Кисьов.
Трима работят, 30 ги гледат, възкликна премиерът Борисов, като видя тримата археолози, които чоплеха на терена, заобиколени от журналисти и политици.
Доц. Кисьов показа скицата на гробницата и откъде иманяри са прокопавали тунели.

Не очаквах такава сграда. Дори мавзолеят на император Галерий в Сърбия достига не повече от 4-5 м височина, каза Кисьов. „Гледаш ли, в Сърбия 4, у нас – 24“, гордо забеляза Бойко Борисов.

Всички намерени 45 римски монети, са от средата на ІІІ век. Ако не намерим по-ранни, тази сграда на този етап я отнасяме към времето на Войнишките императори, когато Одриското царство било вече е било покорено. Това означава, че гробницата е на римски император. Ако обаче открием данни за I-II век, то може и да е на тракийски цар, допуска Кисьов. Вероятно ще имаме късмет, защото тук е бил военен район и достъпът е бил ограничен, добави археологът.

 

Откритата бронзова фибула представлява свастика и всеки неин край завършва с конска глава. Тези накити са характерни за готите, които в средата на ІІІ век опустошават Филипопол. „Може да се разсъждава, че в гробницата е положен император, водил битки с готите“, смята археологът. Кисьов намеква, че това може и да е император Траян Деций, за когото се знае, че е убит със сина си при битка в блатиста местност някъде до Абритус (днешен Разград), но не се знае къде е погребан. Друг войнишки император от малко по-късно време е Галерий. Той е роден в Сердика и според някои историци е погребан там, но няма категорични писмени сведения за това. Трети римски император, произхождащ от Илирия (Сърбия) е Аврелиан. Той обединява империята, водил е войни с Палмирското царство. Убит е в района на Византион, но за него също не се знае къде е положен.

При разкопките на Малтепе археолозите са установили донасипване на могилата в нейната периферия. Това ги навежда на мисълта, че гробницата може да е по-ранна и да се свърже с І – ІІ век. Тоест, възможно е да бъде на някой от последните владетели на одриско-сапейската династия. Тракийският цар Реметалк І е васал на Октавиан Август. „Може да се окаже, че Реметалк І е копирал модела на Август и е решил също да си направи величествена гробница. Все пак е владеел огромна територия – от Дунава до северния егейски бряг. Не е изключено да е и на Реметалк ІІІ – последният одриско-сапейски владетел, убит край Филипопол“, посочи Кисьов.

Археологът Кисьов обаче не допуска, че император ще позволи на васал да си прави толкова голяма гробница. „Не можем със сигурност да твърдим, докато не разкрием цялото съоръжение и влезем в него. На този етап градежът е по-късен, няма открита керамика от І век, застрахова се доц. Кисьов.

С указанието на Борисов от събота разкопките ще продължат и и през 2019-а, а през септември трябва да са „във вид удобен за туристите“. Разкритията се финансират за втора година от пловдивската община с около 250 000 лева, сега финасово рамо ще даде и държавата. „Дали сме 20 млн. досега за разкопки. Като стана дума за пари, преди да тръгна насам ми се обажда финансовият министър Горанов и пита леко напрегнато „Към Пловдив си щял да ходиш“, разказа Борисов при обиколката.

За да се разкрие цялата гробница а да разкрием цялата гробница с входа й, трябва да се изкопаят и извозят 89 000 кубика пръст. Това са 89 камиона, натоварени, пресметна премиерът Борисов. След извозването на пръста следва реставрацията и консервацията на паметника.

Имаме шанса това откритие да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света, заяви Борисов на тръгване. Той припомни, че в момента у нас се работи по четири големи археологически проекта и това ще допринесе и за туризма, и за самочувствието ни като българи.

До септември следващата година се очаква да бъде разкрита цялата гробница Малтепе в землището на село Маноле край Пловдив, но отсега е ясно, че тя е заявка за световно археологическо откритие.

 

Още по темата

На метри от премиера: Служител на Борисов удари репортерка и я разплака

(ВИДЕО) Борисов на нападателя „Шишо“: Веднага да се извиниш на репортерката!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...