Ваня ДРАГАНОВА
Дългогодишната световна слава на коктейла „Блъди Мери“ е пред сериозна заплаха, след като България изправи срещу него оригинален роден конкурент – „Люта Мара“ („Hot Mara“). ПловдивПрес се постара да се сдобие с рецептата, след като стана ясно, че дегустаторите на Международния конкурс Spirits Selection, който се провежда в Пловдив, гледат на ракията като на суровина за коктейли. За да се постигне „Люта Мара“, са необходими, ракия с люти чушки, доматен сок, сминдух, ябълков оцет, сос „Уорчестър“ и сол. Въпросният сос е леко пикантен, сладко-кисел и ферментирал и традиционно се приготвя от оцет, риба, захар и подправки.
Това не е единствената рецепта за коктейл с ракия, демонстрирана на Spirits Selection. Другият коктейл е „Grappa Sour” (“Кисела ракия“) и е смес от ракия, лимонов сок, захар и разбити на пяна белтъци от яйца.
Може би има вероятност тези коктейли да добият популярност по света, но шансът това да се случи у нас е статистически пренебрежим, защото трябва да съборят вековната традиция „ракия със салата“.
Още по темата
Чужденците учудени с колко храни върви ракията, но я искат на коктейл