Новини от Пловдив » България » България » Застрояването на Силистар било фалшива новина
България

Застрояването на Силистар било фалшива новина

Кметът на Царево нарече „фалшива новина“ информацията, че плажът Силистар ще бъде застрояван. „Това беше политическа заигравка от страна на опозицията“, обясни Георги Лапчев.

„Твърденията, че на плажа Силистар ще се строи, са фалшиви новини. Твърденията са чисто политическа заигравка от страна на опозицията, която отдавна се опитва да създаде конфликт, а проблем реално няма“. Това каза днес пред журналисти кметът на Царево Георги Лапчев, предаде БТА.

Поводът за извънредния брифинг бе разпореждане на премиера и председател на ПП „ГЕРБ“ Бойко Борисов към кмета на Царево да задържи и да не изпълнява решението на Общинския съвет в Царево по казуса със Силистар до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение.

На сесия вчера общинските съветници в Царево гласуваха и дадоха разрешение за промяна на подробния устройствен план на терен до плажа Силистар, където навремето са се намирали стопански постройки. Става въпрос за терен, който е на 500 метра от плажната ивица, уточни Лапчев.

Според него целта на това решение е била да се обособи общински път, който да осигури безпрепятствен достъп до плажа. Това е много важно, тъй като чрез него се преодолява ограниченият през последните години достъп за туристите до плажа Силистар от предишния собственик на имота. Съществуващият достъп до плажа представлява горски път, неотразен в кадастралната карта, преминаващ през частен имот, обясни Лапчев.

Кметът каза, че ако собствениците на имота предявят инвестиционни намерения, има процедура, при която Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите ще се произнесе допустими ли са те.

Към момента в Община Царево не са постъпвали инвестиционни намерения за строителство на частния терен.
На отбивката за плажа Силистар, където се проведе пресконференцията, пристигнаха екозащитници, които категорично се обявиха срещу решението на общинските съветници. Те смятат, че това е първа стъпка към застрояването на един от малкото диви плажове в страната. Имаше и представители на БСП.

Кметът на Царево информира, че след седмица в Царево ще се проведе кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни по казуса Силистар.

 

Още по темата

БСП: Абсурдно е Борисов да заповядва на кмет да не изпълнява решение на общински съвет

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...