Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Д-р Щонова: Най-смъртоносната болест убива 70 хил. българи годишно
Важно Здраве

Д-р Щонова: Най-смъртоносната болест убива 70 хил. българи годишно

Д-р Неделя Щонова с тревожни данни от конгреса в Мюнхен
Д-р Неделя Щонова с тревожни данни от конгреса в Мюнхен

Д-р Неделя ЩОНОВА, тв водещ и автор на предаването „Духът на здравето“

Хора, хора, мили хора… Трябва да инвестираме в здравето на сърцето и съдовете си! Веднага, спешно, осъзнато, без отлагане, без неглижиране и мотаене. В Мюнхен съм – ежегоден конгрес на Европейското дружество по кардиология. Реалността е изключително тревожна! 

Ето цифри:

1/3 от световната смъртност е причинена от болести на сърцето и кръвоносната система. 17.7 милиона починали през 2015. Прогнозни данни – 23.6 милиона смъртни случая през 2030.

Годишно – над 750 000 починали от сърдечно-съдовите заболявания в САЩ. Над 150 000 в Обединеното кралство. Над 2 700 000 през 2016 в Индия.

На всеки 2 секунди някой някъде по света умира от заболяване на сърдечно-съдовата система.

Периферната артериална болест засяга 202 милиона души в света. Само 23% от хората са запознати със съдовите заболявания. 77% не са запознати със съдовите заболявания. 50% от хората не свързват периферната артериална болест със сърцето.

Предсърдното мъждене увеличава 5 пъти риска от мозъчен инсулт. Цигарите увеличават риска от инфаркт и инсулт до 5 пъти. Дори една цигара дневно носи риск!

Дълбоките бръчки на челото са сигнал за 10-кратно завишен риск от сърдечно-съдов инцидент – при този “очарователен извод”, духовете в залата много се раздвижиха…

Всяка година в България над 70 000 души годишно умират от сърдечно-съдови заболявания, като в около две трети от случаите причината е внезапна сърдечна смърт.

Според световната статистика внезапната сърдечна смърт убива около 3 милиона души годишно и е по-смъртоносна от рак на гърдата, рак на белия дроб, инсулт и СПИН, взети заедно.

Оценка на липидния статус! Важно! При пациенти с много висок сърдечно-съдов риск или такива, които са прекарали миокарден инфаркт, трябва да се гони LDL – холестерол <1.8 mmol/l или снижаване на изходните стойности с 50%!
Kлючът e дa имaме нopмaлни нивa нa xoлecтepoлa пpeз цeлия живoт. Рисково е cxвaщaнeто, чe xopaтa мoгaт дa имaт лoшo ĸoнтpoлиpaн xoлecтepoл в пpoдължeниe нa дълги гoдини и после изведнъж да пpeдпpиeмaт дeйcтвия. Защото през това време атеросклеротична плака не е чакала. Тя се композира, натрупва, изгражда, стабилизира. Но където и да се намираме в грижата за мастния профил, липидните показатели трябва да се следят и контролират!

Хроничният стрес и депресивните състояния ускоряват развитието на атеросклерозата!

Важно е да се грижим за сърцето и да се преглеждаме профилактично! Не пропускайте ЕКГ-то при личния лекар и следете кръвното!
Яж чисто!
Усмихни се.
Наспи се!
Движи се!
Грижи се – нашата съдба живее в нас! А не в наситените с водород газово-прахови облаци, образуващи звездите в небето! Няма нужда да се държим като стенобойна машина спрямо самите себе си! И да блъскаме без милост фината решетеста врата на тази наша най-ценна крепост, наречена Здраве!
Не блъскай!
Обичай!

Гледай “Духът на здравето”! 7 дни до ефир. Ще ви разказвам още много любопитни неща от конгреса.

Специално за първото предаване, тук в Мюнхен направих супер вдъхновяващ разговор. Очаквайте!

Сас Фрийман в ексклузивно интрвю за “Духът на здравето”! Сас живее приказен живот – актриса, модел, телевизионна знаменитост, дубльор на Ема Томпсън / Brideshead Revisited /.
Язди коне, играе йога, пилатес, не пие, не пуши и изобщо не изглежда като кандидат за инсулт. Съдбата обаче я изненадва. На 45 години,  не с един, а с два инсулта, при това много тежки. С пълна дясна парализа, с пълна загуба на езикови и говорни способност. Сгушена в топлината и любовта на невероятния си съпруг обаче, Сас Фрийман се възстановява. Минава разбира се и през фантастична неврорехабилитация.
Толкова фантастична, че всеки български невролог би затъгувал сериозно…Какво се прави у нас. И какво се прави по света.

Сас написва книга – Как да не бъдеш вън от играта след два инсулта?
Получава награда за кураж – Courage Award from the Stroke Association for her valiant efforts shown throughout recovery. Става посланик на Британската Асоциация Инсулт.

Трябва да говорим за всичко това! И не само да говорим…!
Нацията ни е една от най-застаряващите, затлъстели и неспортуващи в ЕС и фиизческата активност, както и успешната профилактика, не се поощряват.

Срамувам се. Хора, мили хора, благодаря ви, че сме заедно!
Мечтая си да имаме 7 милиона здрави сърца.
И мозъци.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...