Левицата 14
Новини от Пловдив » Пловдив » Клиент на ЕВН събори таксата от 7 лв. за пускане на тока
Пловдив Съд и Прокуратура

Клиент на ЕВН събори таксата от 7 лв. за пускане на тока

Ваня ДРАГАНОВА

Упорит клиент на ЕВН успя да докаже  в съда, че няма основание да му искат такса от 7 лв. за пускане на тока, след като захранването било спряно за неплатена сметка. Случаят е от 2016 г., а забавената сметка е на стойност 13,06 лв. На 3 май 2016-а човекът се издължил, но от дружеството му поискали и 7 лв., за да го включат отново към мрежата. Той отказал и завел две дела. Първото от тях загубил, защото било адресирано до «ЕВН България Електроснабдяване», а с доставката на енергия до крайните потребители се занимава дружеството «ЕВН България Електроразпределение», което вече се казва «Електроразпределение Юг».

Той не се отказал и внесъл нов иск, този път срещу верния адресат. Обяснил, че след като токът е бил спрян заради неплатено задължение, след погасяването му това основание е отпаднало и захранването би трябвало да бъде възстановено, без да се иска нищо друго. На 28 август т. г. Районният съд в Пловдив се произнася в негова полза и постановява, че токът би трябвало да бъде пуснат, без да се иска такса. «Става дума за снабдяване с електричество на жилище. Това е изключително базова и жизнена необходимост за всеки един потребител и поставянето на каквито и да е допълнителни условия към потребителя би го поставило не просто в неравноправно положение, а в би могло да го лиши от нормален начин на живот», гласи един от мотивите на състава.

Съдебното решение задължава «Електроразпределение Юг» не само да пусне тока, а  и да плати на клиента си разноските по делото от 580 лв. То обаче подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...