Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Нелегалното производство на цигари – добър пример за мобилност на пазара на труда
Пловдив Съд и Прокуратура

Нелегалното производство на цигари – добър пример за мобилност на пазара на труда

Водят Георги Моллов в съдебната зала.

Ваня ДРАГАНОВА

Нелагалното производство на цигари, при което тютюнът се обработвал в пазарджишкото село Калугерово и оттам потеглял за фабриките в Горна Оряховица и Тутракан, а вероятно и за Дупница, е добър пример за мобилност на пазара на труда. Работниците в цеха в Калугерово били набирани в Северна България, а кадрите за Тутракан и Горна Оряховица – в Южна. Цехът за нарязването и обработка на тютюна в Калугерово работел от пролетта  на т. г. до 24 август, когато е направен обискът, но предстояло преместването на машината в Горан Оряховица, както за конспиративност, така вероятно и за да се спестят транспортни разходи.

Тези данни съобщи прокурорът Георги Гешев преди заседанието на Районния съд в Пловдив по мярката за неотклонение на пазарджиклията Георги Моллов, който държал цеха в Калугерово. Той имал мандра в съседство, а помещението за обработка на тютютна било дадено под наем на фирма „Начев трейд“ на Михаил Лепаров. Той е от т. нар. дедесари – хората без имущество, на които срещу заплащане прехвърлят фирми. Връзката между Лепарски и Моллов осъществявал мъж на име Тома. Той накарал дедесаря да наеме цеха, а после му давал по 1200 лв. месечно, за да плаща наема на Моллов. За услугата Лепарски получавал по 20 лв.

Георги Моллов остава в ареста, въпреки възраженията на адвоката му Иван Васев, че имотът, в който е открита незаконната стока, не е бил стопанисван от него. При обиските на 24 август там освен машината са открити и 1700 кг нарязан тютюн. „Искам по-лека мярка, няма да се укрия, доброволно отидох на разпит“, каза Моллов в последната си думма пред съда. Съдия Михаела Боева обаче постанови „Задържане под стража“. Определението й подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

Още по темата

Съдът решава за ареста на тартора на цигарената афера от Калугерово

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...