A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Агро » Забраняват домашните луканки, свинското задължително през огън
Агро Бизнес България

Забраняват домашните луканки, свинското задължително през огън

Луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и други продукти от прясно месо от домашни прасета се забраняват, защото могат да пренесат заразата. Това гласят съвети на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за ограничаване на заболяването с африканска чума по свинете.
“От нея не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отраслите “Свиневъдство” и “Месопреработка” могат да бъдат значителни”, съобщиха от БАБХ. Ако преди да заколят свиня, стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария или видими подкожни кръвоизливи, незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да спрат с обработката на трупа. Задължението важи и ако по време на клане се установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците.

Експерите съветват всички участници в клането да предприемат хигиненни мерки, за да не разнесат вируса до домовете си. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или продукти от свинско месо. Прясното месо и вътрешните органи трябва да се преработят термично заедно с костите до пълно приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).
За органите се посочва, че може да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни. За сланината е задължително да премине термична обработка като варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас.
“Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика”, гласят още съветите на агенцията по храните.
Оттам уточняват, че месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка в готвени ястия, печено или варено и др. Но се добавя, че и приготвените ястия не трябва да се изнасят от дома. Опаковките, найлоновите пликове, кутии и др., в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.
В случаи на дране на закланите свине добитите кожи също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или да се предават за унищожаване. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация, като нокти, четина, зурли, на мястото, където са заклани животните, се заравят или се предават за унищожаване.

Междувременно стана ясно и, че първите проби, взети в провадийското село Бозвелийско, са отрицателни. Предстоят и втори проби, до 11 септември ще стане ясен резултатът заради дългия инкубационен период.

 

Още по темата

Африканската чума от Румъния заплашва да погуби БГ порода свине на 2500 г

Спираме чумавите румънски свине с урина от вълци

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...