Quantcast
Новини Пловдив » Важно » „Будните“ поискаха от Пловдив смяна на системата и нова Конституция
Важно Политика

„Будните“ поискаха от Пловдив смяна на системата и нова Конституция

Галина ГЕОРГИЕВА

Свикване на Велико Народно събрание, изработване на нова конституция, смяна на системата и безпартиен модел на управление в България. Това поискаха в Пловдив около 500 души, които се събраха на площад „Централен“ за събитието “ВНС без жълти павета”. Събитието бе организирано от фейсбук групата „Будни за България“.

„Народът сам можеу да определя съдбата си, както го е направил на 6 септември преди 133 години. Ние не искаме оставки, не искаме една партия да се заменя с друга. Искаме смяна на системата. Целта ни е да обединим всички българи, които сме опозиция на това статукво и да проведем честни избори за свикването на ВНС.  Ще търсим организации, които не са обвързани с партии“, заяви пред ПловдивПрес един от организаторите Ивайло Дамянов. Пловдивчанинът дошъл от чужбина специално за събитието и е решил вече да остане в родния си град. Живял е в Германия и Атина, работил като търговски представител и брокер, определя се като обикновен гастарбайтер. Той е един от организаторите на големите протести през 2013 година за високите цени на тока и един от основателите на движение „Граждански контрол“.

Много хора от цялата страна и от чужбина дойдоха под тепетата и разпънаха плакати с надписи : „Народът не преговаря“, „Народът срещу партиите“, „Граждански контрол“, „Референдум и отзоваване“, „Лустрация на трите власти“, „Ние сме опълчението и Бог е с нас“.

„Бъдете обединени, борете се за вашите права. Нека променим системата! Да живее България“, призова друг организатор от специална платформа , на която имаше надпис: „Обединение за смяна на системата.

Идеята се заражда преди година в социалната мрежа, а инициатори са група българи от чужбина, които искат промяна.

Спас Паунов от Воински съюз „Васил Левски каза, че много организации са решили вече да се обединят в името на общата кауза „Да си върнем България“. “ Обединява ни общата ни цел- свикване на ВНС за нова Конституция без партии. Искаме народът да решава какво ще се случва в нашата държава. Трябва да поемем всички заедно като народ властта и да си оправим държавата. Каним всички организации, които не са финансирани от Сорос и не са обвързани с управляващите да се обедини „,  обяви Спас Паунов.

“ Искаме да бъдем свободни. Тук сме , за да заявим, че искаме свобода, просперитет и благоденствие на българския народ „,  каза адвокат Светлозар Николов. “ Политическата система се е превърнала в олигархична и никой не чува болката и страданието на народа. Партиите са загубили доверието на народа, затова и не гласува българският народ. Мнозинството от българските граждани са в чужбина – това също е вот на недоверие. Политическият модел чрез партии е провален. Конституцията работи за благото на олигархията и политическата класа. Днес сме се събрали тук , за да поставим ново начало. Трябва да зачеркнем тази конституция и българският народ да избере нова“, каза юристът.

Много от протестиращите носеха бели тениски с надписи „Смяна на системата“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...