Новини Пловдив » Важно » ВМРО: Продават два терена на Винпром Пещера в „Западен“
Важно Общество Пловдив

ВМРО: Продават два терена на Винпром Пещера в „Западен“

Галина ГЕОРГИЕВА

Общинските съветници от ВМРО ще гласуват утре на сесията на ОбС против продажбата на два имота между бул. „Копривщица и бул. „Свобода“ в район „Западен“. Единият общински терен е 16 дка, а другият-6 и както ПловдивПрес вече писа са предвидени за жилищно застрояване. „С нашите 3 гласа едва ли ще спрем продажбата на тези терени, но има много въпроси. Приходната част на бюджета се изпълнява добре, тогава какво налага тази продажба и има ли спешна нужда Община Пловдив от пари , попита председателят на градската организация и кмет на „Южен“ Борислав Инчев. Той обясни, че на 12 юли е входирано инвестиционно предложение от фирма „Младост Алфа“ ЕООД , на 25 юли е възложено изготвянето на пазарна оценка и утре на сесията предложението ще бъде гледано. Инчев припомни, че това е същата фирма, от която общината откупи терена между Централна поща и „Тримонциум“. Воеводите са изумени от факта, че точка 6 от дневния ред на сесията утре е предложение за допълване на годишната програма на община Пловдив за управление и разпореждане, в която се вкарват двата имота, а точка 9 е предложение за взимане на решение за продажба чрез публичен търг на двата терена.  ВМРО ще настоява точка 9 да отпадне.

„Подозрителна е тази продажба набързо, още повече че инвестиционни намерения да строи жилища там има фирмата „Младост Алфа“, която е свързана с Винпром Пещера , коментира зам.-председателят на Общинския съвет Камен Шишманов. „Една фирма, която се разпорежда като олигарх и всички трябва да сме й слуги. Част от този терен по времето на втория мандат на Иван Чомаков беше отреден за зелени площи, като 6 или 8 декара трябваше да станат парк. След няколко години промениха статута и сега е отреден за жилищно строителство. „Младост Алфа“ ще вземе и двата терена. Кой ще изкара депозит около 7 милиона лева за двата имота? Най-странното е, че стъпката за наддаването е само 3000 лева. При тези големи депозити, стъпката трябва да е поне 3 млн.лв. и вероятно става дума за печатна грешка. От сега казвам, че имотът ще бъде купен на първа стъпка. Лакомията на инвеститорите е голяма, а общината изгодно изпълнява техните желания“, заяви Камен Шишманов.

Общинският съветник Стефан Послийски предложи, парите от сделката да бъдат насочени към значими обекти за Пловдив и даде пример с Модър-Царевец. „Ще гласуваме против, но знаем, че предложението ще бъде прието и ще настояваме средствата да бъдат насочени към изграждането на значими проекти“, каза Послийски.

Борислав Инчев припомни, че беше забранена продажбата на общински имоти и терени в район „Тракия“ и попита какво налага сега да се продават големи общински терени в „Западен“. „Има ли инвестиционни предложения, входирани от граждани или юридически лица, които все още чакат да им бъде възложено изготвянето на пазарна оценка, предложение до ОбС, да бъдат включени в годишна програма и да намерят своето решение. Ако за големи терени администрацията реагира бързо, защо при по-малки се налага хората да чакат с години? Не сме против това да се строи. Ясно е, че Пловдив се развива, но няма отговор на въпроса има ли критерий, как се подбират терените“, зададе още въпроси кметът на „Южен“ и председател на ВМРО в Пловдив.

Още по темата

Фирмата с Римския форум иска 2 терена в „Западен“

Събарят легендарната кръчма „Ямаха“, теренът обещан (ВИДЕО)

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Кои да са първите задачи на новия кмет?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close