Новини от Пловдив » България » Арестуваните журналисти разследвали „Джи Пи Груп“ за корупционна афера
България Важно

Арестуваните журналисти разследвали „Джи Пи Груп“ за корупционна афера

Двамата журналисти и адвокатът, които бяха арестувани, се опитвали да спасят от унищожаване счетоводни документи, които според сайта „Биволъ“ се свързани с корупционна афера с големи строителни компании. Репортерите Димитър Стоянов от българското електронно издание, колегата му Атила Биро от румънския им партньор RISE project и адвокат са били задържани от патрул на пернишката полиция в поле в района на Радомир.

Димитър Стоянов и Атанас Чобанов СНИМКА: Личен архив
Димитър Стоянов и Атанас Чобанов
СНИМКА: Личен архив

Абсурдното в ситуацията е, че униформените са изпратени на мястото след подаден сигнал от редакцията на „Биволъ“, че журналистите проследяват изнасянето на уличаващи документи от офиса на строителната фирма „Джи Пи Груп“, свързана лично от премиера Бойко Борисов с шефа на „Лукойл – България“ Валентин Златев, пише mediapool.bg.

 

ПловдивПрес припомня, че „Джи Пи Груп“ е компанията, която строеше „Мол Марково тепе“ в Пловдив

По данни на медията от офиса на компанията на столичния бул. „Черни връх“ от сряда е започнало изнасяне на документи и техника. То е предшествано от публикувано два дни по-рано в „Биволъ“ разследване #ДжиПиГейт за счетоводна афера, свързана с консултанстки фирми и строителни компании, получили еврофинансиране.

Изданието твърди, че разполага с документи за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева, като „сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи“. От въпросните данни става ясно, че „Джи Пи Груп“ пести от дейности и материали, като обаче фактурира всичко според заданието, за да получи първоначално предвиденото финансиране.

По информация на „Биволъ“ изнасянето на документи от офиса на строителната фирма на бул. „Черни връх“ е започнало само ден след публикуването на въпросното разследване. След като получават информация за това, Димитър Стоянов и Атила Биро проследяват няколко коли до поле край с. Егълница, община Ковачевци, където установяват, че транспортираната документация се изгаря в дупка. Тогава е подаден и сигнал до МВР, след който двамата журналисти и придружаващият ги адвокат са задържани.

Още по темата

Арестуваха двама журналисти, докато провеждали разследване

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...