Quantcast
Новини Пловдив » България » Системата за електронни винетки заби още на демонстрацията
България Портфейл Транспорт

Системата за електронни винетки заби още на демонстрацията

Новата система за издаване на електронни винетки заби още на демонстрацията. Днес тя беше официално представена пред журналисти. Новите електронни винетки влизат в сила от 1 януари 2019 г., като така стикерите ще останат в историята. Ще има и специални мобилни екипи с автомобили, които ще проверяват дали шофьорите са закупили от новите винетки. Част от колите ще бъдат оборудвани със система, която ще засича с камери дали има нарушения.

„Терминалът за закупуване на електронни винетки ще работи с дебитни и кредитни карти, с пари няма да може да се плаща на него. Над 500 ще бъдат терминалите, разположени по пътната инфраструктура, които ще могат да бъдат обслужвани на 8 езика. Терминалите ще бъдат разположени по пътните артерии на страната и граничните пунктове. Тези, за които, ползването на тази система с терминал е затруднение, ще могат да използват услугите на физически лица и да купуват винетки от бензиностанции, от областните пътни управления на АПИ и други места“, заяви председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ – инж. Светослав Глосов.

Шофьорите ще се глобяват на място. При тяхно желание е предвидено заплащането на компенсаторна такса на място.

Цената на винетките няма да се промени. Уикенд винетката, която се въвежда от 1 януари, ще струва около 10 лева. Ползването на всички пътища за година ще продължи да струва 97 лв, за месец – 30 лв., за седмица – 15 лв. Новата уикенд винетка ще важи от петък на обяд до неделя в полунощ.

Служителите в новото звено „Национално ТОЛ управление“ ще получават информация в реално време за нарушители, за да ги санкционират на място.

След 15 декември всеки, чийто автомобил има винетка от сегашния тип с важаща валидност след 1 януари 2019 година, ще трябва да въведе данните й в електронната система, която ще се използва за контрол. „Ако шофьор притежава валидна винетка и пропусне да я конвертира в системата, тя няма да го отчита като нарушител и няма да му бъде наложена глоба. При спирането от контролен орган на такъв водач неговата винетка ще бъде въведена в системата на място от проверяващите, като няма да бъде констатирано нарушение“, поясни инж. Глосов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...