Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Жулиета майстори от царевична шума пеперудени феи, джуджета и духчета СНИМКИ
Важно Общество Посоки

Жулиета майстори от царевична шума пеперудени феи, джуджета и духчета СНИМКИ

Галина ГЕОРГИЕВА

Пеперудени феи, джуджета и духчета изработва от царевична шума Жулиета Георгиева. Тя е една от 11-те жени, които се включват в Пленер „Кукли“ по време на Есенния панаир на занаятите в Стария град. Майсторки от цялата страна от днес до неделя ще изработят кукли от различни материали – вълна, плат, царевична шума, прежда и др., а след това невероятните творения ще бъдат подарени на Детската клиника при УМБАЛ „Свети Георги“. Шатрите им са разположени на Лапидариума, а пловдивчани и гости на града могат да наблюдават процеса на изработването.

Жулиета Георгиева е родена във Варна, но от 28 години живее в Пловдив. Вече 24 години се е посветила на занаята и е направила стотици съдове, рогозки, щори и кукли от царевична шума.

„Малко са хората в България, които правят различни изделия от царевична шума. Моята майка ме научи. От две-три години изработвам само кукли. А те се правят с много любов и добре подбран материал. В куклите използвам основно царевична шума, но и растителни влакна. На пеперудените феи крилцата са от кокосови влакна, които се извличат от кокосовия орех. А обувките на джуджетата и духчетата са от вътрешността на царевичен кочан. Нослетата са от бял пипер“, обяснява майсторката и ни показва амрията си от добри митични същества.

Бебета ангели и джуджета изработва специално като коледни играчки. Дори има колекционери от страната и чужбина. „От 2 години вече има интерес към подмяната на стандартните играчки за коледната елха с такива от естествени материали. Направих златни и сребърни бебета ангели и джуджета, а догодина ще измайсторя и балерини. Искрено се забавлявам при изработката на кукли“, признава Жулиета Георгиева.

Гордее се, че е обучила в занаята вече четирима ученици, а в момента показва тънкостите на изработката и на още едно момиче. „Този материал е непознат, царевичната шума се работи мокра и е като жива. Съвременните деца не са пипали игли и конци, затова отначало се стресират, но щом разберат, че няма нищо страшно, проявяват невероятно въображение и правят красиви неща“, споделя майсторката на кукли от царевична шума.

До нейната шатра, работилничката си е разположила Шенгюл Ахмедова от Балчик. Тя изработва кукли от текстил и порцелан, сред които Баба Яга и елфи. „От 6 години се занимавам с тях, преди това рисувах, но куклите са моята страст. Лицата се моделират със студен порцелан, телата са изработени от телена конструкция, силиконов пух и текстил. Порцеланът сама си приготвям, дрешките и обувките също са мое дело“, каза пред ПловдивПрес майсторката.

Използване на различни текстилни техники и материали при изработване на кукли ще демонстрират единадесет участници от цялата страна:
Румяна Герчева – Шумен – плъсти
Румяна Йорданова – Банско– текстил
Горанка Кирова – София – текстил
Жулиета Георгиева – Пловдив – царевична шума
Пенка Ставрева – Пловдив – текстил
Даниела Петрова – Руен – текстил и плетиво
Силвия Георгиева – Пловдив – национални кукли
Валентина Златанова – Пловдив – национални кукли
Калина Захариева – Варна – плетиво
Шенгюл Ахмедова – Балчик – текстил и порцелан
Гергана Стаматова – Куклен театър Пловдив

Още по темата

50 майстори показват занаяти в Стария град, Симидчиева сложи генералска шапка

Ирина Сардарева в Пловдив: Сложих шапки на три първи дами

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...