Quantcast
Новини Пловдив » Важно » 7 г. по-късно Катуница пази следите от бунта (СНИМКИ, ВИДЕО)
Важно Истории Регион Садово

7 г. по-късно Катуница пази следите от бунта (СНИМКИ, ВИДЕО)

Plovdiv-press.bg

7 г. след трагичните събития, при които загинаха 19-годишният Ангел Петров и 17-годишният Павел Толев, Катуница още пази следите от бунта срещу фамилията на Кирил Рашов. Около къщата му на ул. „Ягода“ 1 е вдигната телена ограда, но изкъртените части от декоративния шадраван и изпочупените прозорци си стоят. По сградата се виждат и следи от палежа. По-надолу по същата улица, заключена и оградена стои друга къща на клана Рашкови, теренът до нея обаче пустее, защото незаконният палат на дъщерята Събка, издигнат там, беше съборен. Със земята е изравнена и хасиендата вън от селото, която Рашкови бяха превърнали в незаконен зоопарк, а на оградата около имота беше изписано с камъни „Цар Киро“.

Някогашната ограда на съборената вече хасиенда край Катуница.

След като хората скочиха срещу тях, Рашкови не са се мяркали в Катуница, казват местните хора. В неделя те масово ще излязат за поклонението пред паметта на двете момчета, които станаха жерва на размириците.

Сринатата вече къща на Събка Рашкова.
Луксозният палат на Събка на ул. „Ягода“ сега представлява купчина строителни отпадъци и буренясал двор, даже кованата порта е потънала в ръжда.
От постовите кабинки, които навремето опасваха къщите на Рашкови, сега е останала само една със счупени прозорци.
Охранителните камери все още стоят по телената ограда на Рашковите имоти в Катуница.

Как се стигна до народното недоволство?

Кирил Рашков и близките му години наред владеят Катуница като своя бащиния. Хората от селото разказват, че с него и децата му са се разбирали криво-ляво, но внуците му са минали всяка граница. Недоволството тлее дълго време и избива на 23 септември 2011 г. Повод е една разпра между Кирил Рашков и вуйчото на загиналия впоследствие Ангел Веселин Христов. След скандала Цар Киро вика подкрепления от „Столипиново”. След призованите да покажат числено превъзходство роми е шофьорът Симеон Йосифов, който кара бус „Форд“. В момента, в който той се приближава към къщата на Кирил Рашков, на улицата вече има много хора, които крещят и блъскат по колите на идващите от „Столипиново“. Към буса на Йосифов се приближава и Ангел и пита ромите вътре къде отиват, хващайки се за чистачките. Тогава шофьорът подкарва буса, след 21 метра момчето пада под колата, но Йосифов не натиска спирачките, въпреки че бащата на Ангел също е там и отчаяно го моли да спре. Момчето загива, а Йосифов успява да напусне мястото на произшествието, след което заминава за Турция.

Първият палат на Кирил Рашков на ъгъла на ул. „Ягода“ е с изпочупени прозорци и следи от опожаряването. Сателитната чиния на балкона обаче си стои.
В двора на Цар-Кировия палат се търкалят изпочупени шадравани и изкъртена мазилка.
Гипсовите кичозни лъвчета на портите  на Рашкови стърчат над ръждясалите колони и саморясляци.
Стопанските сгради, които през 90-те бълваха нелегален алкохол за населението, сега са като декори от филм на ужасите.
Дворът е потънал в храсталаци.

Тогава хората от селото нахлуват в имотите на Рашкови, започват да палят и трошат, а полицията охранява фамилията и се опитва да въведе ред.

На другия ден умира и Павел Толев, чието болно сърце не е издържало на напрежението и на ужаса след смъртта на Ангел.

Година по-късно Кирил Рашков влиза в затвора за изречената заплаха за убийство към Веселин Христов. Симеон Йосифов е осъден на 15 години затвор за убийството на Ангел, но почина в затвора, преди да излежи присъдата си.

Оттогава всяка година близките на двете момчета, рокери и футболни фенове от цялата страна на 23 септември правят шествия в селото под мотото „Няма да забравим! Няма да простим!“

Италиански инвеститор купи къщата на Иван Рашков 

Кокетната къща на покойния Иван Рашков сега е с нов собственик – италианецът Микеле Санторели.
Къщата на покойния Иван Рашков вече е собственост на предприемача Микеле.
Къщата на покойния Иван Рашков вече е собственост на предприемача Микеле Санторели. Работници чистят басейна на луксозния имот.

Преди няколко години италиански инвеститор, собственик на фабрика за преработка на плодове в Катуница, купува къщата на починалия преди време малък син на Кирил Рашков – Иван. Микеле, като в селото наричат бизнесмена, прави основен ремонт на имота и превръща двора в парк красиви иглолистни видове и басейн.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...