Quantcast
Новини Пловдив » България » Честваме 110 години от Независимостта на България
България Важно

Честваме 110 години от Независимостта на България

Фердинанд I, министър-председателят Александър Малинов, членове на правителството и генерали при обявяването на Независимостта на България
Фердинанд I, министър-председателят Александър Малинов, членове на правителството и генерали при обявяването на Независимостта на България

Днес отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на България.  Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година от Фердинанд с Манифест, който той прочита в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Търново.

Обявяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 г. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

На 10 септември 1998 година Денят на независимостта е обявен за официален празник от парламента.

С акта от 1908 година България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Обявяването на независимостта е било благоприятствано от това че Австро-Унгария – една от Великите сили, наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши като анексира двете от провинциите на империята – Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф да съгласуват действията си.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата „Св. 40 мъченици“ княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

След провъзгласяването на независимостта на България България започва да се нарича царство, а държавният глава – Фердинанд, става цар.

110 години по-късно отдаваме почит на всички онези българи, посветили се на каузата независимостта на България да стане факт.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...