Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Агро » Вторичните вреди от идеята на Порожанов са повече от ползите
Агро Анализи Бизнес Важно Мнения Портфейл

Вторичните вреди от идеята на Порожанов са повече от ползите

  • Ако веригите склонят да продават без печалба, държавата се вкарва в капана на т. нар. поведенческата икономика и няма да откаже последващи искания за „услуги“
  • На международния пазар се наблюдава стабилен 6-годишен тренд на поевтиняване на пшеницата, защо тогава хлябът задържа цените?

Редакционен коментар, Plovdiv-press.bg

Становището на министъра на земеделието, храните и горите, Румен Порожанов, относно печалбата от продажбата на хляб за големите търговските вериги повдига повече въпроси, отколкото да предоставя решения на възникналия казус.

Идеята, хлябът да се продава по себестойност, освен очакваният първичен положителен ефект, може да има и отрицателни вторични такива. На първо място, пренасочване на клиенти от малките търговски обекти към големите вериги. Тази практика в пазарна среда обикновено се постига чрез кратки (седмични или дневни) промоции, покрай които потребителят купува и допълнителни продукти. Това ще доведе до постоянна „промоция“ на стока от първа необходимост, ще даде предимство на големите вериги, които могат по-лесно да компенсират загубите от продажбата на една стока за сметка на други такива и ще изкриви пазара. Ако големите търговски вериги са предимно собственост на чужди компании, това би довело до допълнително увеличаване на техните постъпления и ръст на отлива на средства от страната. На второ място, възниква въпросът, подробно изследван в редица казуси от нобеловия лауреат по икономика Ричард Талер, за чувството на задължение на правителството към големите търговските вериги, заради това, че те са откликнали на молбата на държавата. Съгласно Поведенческата икономика, държавата трудно (или почти ще е невъзможно) да откаже на последващо тяхно искане.

Що се отнася до поскъпването на пшеницата като оправдание за по-високата цена на хляба, трябва внимателно да се разгледа, дали всички хлебопроизводители в отделните региони и страната като цяло са повишили цените и дали цената на брашното също е нараснала в търговските обекти.

Освен това, ако разгледаме международния пазар на хлебна пшеница и неговата динамика въпросите нарастват. На база последните данни на Business Insider и , от началото на м. юли 2012 г. се наблюдава стабилен тренд на понижаване Index Mundi на световните цени на пшеница.

Цена на пшеницата за тон в щатски долари

Източник: Index Mundi

Изследването на Европейската комисия показва, че подобен тренд сe наблюдава и в България.

Резонно възниква въпросът, дали хлебопроизводителите са понижавали цените в този период от шест години, както се очаква на конкурентен пазар, или дали не е налице някаква форма на олигопол.

В големите градове в страната обикновено малко на брой фирми заемат значителен пазарен дял в сектора. Подобна ситуация трябва да е под непрестанното наблюдениe на Комисията за защита на конкуренцията.

Въз основа на събраните данни няма причини за увеличаване цената на хляба, защото както става ясно от графиката и личните ни наблюдения, цената вероятно е била същата (или по-ниска) при значително по-високи цени на пшеницата на международните пазари.

Намаляването на данъците с цел изсветляване на даден сектор вероятно няма да доведе до желания резултат, тъй като тази мярка не намира основание нито в икономическата теория, нито в икономическата практика. В България подоходният и данък печалба бяха драстично понижени, като един от аргументите бе именно изсветляване, но страната ни остана с едни от най-високите нива на сива икономика в ЕС. Единственото състояние, при което секторът реално може да излезе на светло е при нулеви данъчни ставки. Алтернативата са по-строгите реални санкции за нарушаване на закона.

Преди да се предприемат действия е добре да се направи цялостен анализ на пазара, на чиято база да се вземат решенията за конкретни разговори и политики.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...