Quantcast
Новини Пловдив » България » Великобритания, Холандия и Австрия най-желани от българските студенти
България Важно Образование

Великобритания, Холандия и Австрия най-желани от българските студенти

29% е ръстът на ранните кандидатури от български студенти за прием във ВУЗ-ове във Великобритания, като от началото на септември са обработени близо 100 кандидатури на български кандидат-студенти по проекта „Световно образование“.

Той обясни, че има засилен интерес на българите към университетите Оксфорд и Кеймбридж, за които има заявени по седем кандидатури за специалностите „Компютърни науки“, „Психология“, „Философия“, „Лингвистика“ и „Икономика“. Останалите кандидати са за Университета по изкуствата в Лондон и за Университетите на Глазгоу и Единбург, и на Кингс колидж в Лондон, в които българите са пожелали да учат компютърни науки, бионауки и ветеринарна медицина. Това съобщи в Националния пресклуб на БТА консултантът Николай Христанов..

С 20 процента са се увеличили българските студенти в Холандия от тази година заради многото специалности на английски език и заради решението на холандското правителство да намали таксите за първокурсници от ЕС с 50 процента – от 2060 на 1030 евро, съобщиха образователните консултанти. Те информираха, че сред най-предпочитаните от българските студенти в Холандия са специалностите – „Бизнес и икономика“, „Програмиране и компютърни науки“, „Арт и дизайн програми“ – интериорен, графичен, дизайн на електронни игри, „Психология“, „Медии и комуникации“.

За последната година с 36 процента се е увеличил броят на българските ученици, избрали да кандидатстват в университети в Австрия, а с 39 процента – на нашите ученици, предпочели да следват в Германия.

Дания и Швеция също привличат интереса на българските кандидат-студенти, тъй като в тях висшето образование е безплатно за кандидатите от ЕС, информираха образователните консултанти. Те отбелязаха обаче, че заради многото кандидати от ЕС преди две години датското правителство завиши условията за прием – за нивото на владеене на английския език, с въвеждането на интервюта за селекция на бъдещите студенти и с квотите за чужди студенти. Заради тези промени се повиши интересът на нашите кандидати към университетите в Швеция, отбелязаха консултантите.

Те съобщиха, че за 11-те години от членството на България в ЕС се увеличават българите в университетите в чужбина. По брой на наши студенти във Великобритания България е в „ТОП 10“, в Холандия страната ни е на четвърто място по студенти, след Германия, Китай и Белгия, като в Университета в Хага българите са втора по численост нация след холандците и първа – сред чуждестранните студенти.

На 29 и 30 септември на изложението „Световно образование“ в столичния хотел „Маринела“ ще бъдат представени над 60 университета – британски, холандски, немски, австрийски, френски, швейцарски, датски и гръцки. Ще участват и над 20 европейски средни училища и колежи.

Международното изложение „Световно образование“ ще е в Пловдив на 1 октомври в „Гранд хотел Пловдив“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...