Новини от Пловдив » Общество » Детска площадка и станция за електромобили до Голямата базилика
Общество Пловдив

Детска площадка и станция за електромобили до Голямата базилика

Кметът  Иван Тотев, посланикът на САЩ Н.Пр. Ерик Рубин, председателят на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Крис Матлън и шефът на EVN България Робърт Дик направиха първа копка

Галина ГЕОРГИЕВА

Детска площадка и станция за зареждане на електромобили ще бъдат изградени до Епископската базилика на Филипопол. Първа копка на детското съоръжение направиха днес кметът Иван Тотев, посланикът на САЩ Н.Пр. Ерик Рубин,председателят на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Крис Матлън, шефът на EVN България Робърт Дик и зам.- министърът на туризма Ирена Георгиева.

Иновативната детска площадка е дарение от енергийното дружество и с нейното изграждане EVN се присъединява към дейностите по възстановяване на античния храм, които се реализират по проект от Община Пловдив и Фондация „Америка за България“.

“ Всеки ден богатството, което лежи на това прекрасно място, се разкрива все повече и повече. В края на 2018 година можем да осъзнаем с какво се захванахме. Трябваше да вземем тежки политически решения, но резултатите са впечатляващи и си е заслужавало. Това място ще е емблема на Пловдив в следващите години, наред с Античния театър. Благодаря на всички, които работеха по този проект и специално на Нанси и „Америка за България“, заяви кметът Иван Тотев. Той припомни, че първия проект на фондацията в Пловдив е реконструкцията на Малката базилика.

„Прекрасно е да видиш толкова много хора в такъв прекрасен ден в Пловдив. Гордея се, че можем да подпомогнем възстановяването на културното наследство на България и специално на Епископската базилика на Филипопол. През ноември ще възстановим църквата „Свети Йоан“ в Несебър. Посолството ни подкрепя и други културни обекти като гробниците на Света София, каза посланикът на САЩ Н.Пр. Ерик Рубин.

Председателят на борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Крис Матлън сподели, че също е развълнуван и заедно с представители на фондацията са тук, за да видят как върви реконструкцията на античния храм. „Благодарим на кмета, че ни позволява да си сътрудничим. Инициативата на EVN за построяването на детска площадка до Епископската базилика е добър пример как фирми подпомагат обществото, надявам да продължи и в бъдеще .Това ще доведе до повече туристи в Пловдив, които пък ще допринесат за развитие на неговата икономика, коментира Крис Матлън.

„За EVN е удоволствие да участва в този прекрасен проект. EVN инвестира 1,6 млрд. лева в България, а само в региона на Пловдив- 400 млн.лв. Този проект ни позволява да се съюзим с общината и фондация Америка за България и да направим едно дарение на гражданите на Пловдив. Тук ще има и станция за зареждане на електромобили, което съчетава културното наследство с новите модерни технологии“, обясни бъдещите планове председателят на съвета на директорите на EVN Робърт Дик.

„Хващайте лопатите, за да ви снимат“, обърна се Нанси Шилър , президент на „Америка за България“ към 30-ината представители на фондацията. Тя обясни, че много от тях са дарили стотици часове в работа по проекта. След официалната част кметът Иван Тотев, посланикът на САЩ Н.Пр. Ерик Рубин,председателят на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Крис Матлън, шефът на  EVN България Робърт Дик  и зам.- министърът на туризма Ирена Георгиева  сложиха бели каски на главите, грабнаха лопатите и направиха първата копка, а Робърт Дик разби бутилка шампанско в греблото на багера зад тях.

Голямата базилика в Пловдив ще отвори врати за посетители  през 2019 година. Сградата ще бъде на две нива. В нея ще се експонират над 2000 кв. метра уникални мозайки. В базиликата ще има ателие за реставратори, магазин за сувенири, зала за прожекции, пространство за културни събития, виртуална реалност и др. От панорамна тераса ще се разкрива гледка към Античния театър, Форума, Одеона. Пред католическата църква ще има площад, а на мястото на съществуващия сега паркинг  – зелено пространство с пешеходно преминаване.

Общата инвестиция е в размер над 16 милиона лева, като 8,2 милиона лева – от Фондация „Америка за България“, останалите – от Община Пловдив.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...