Quantcast
Новини Пловдив » България » Ново 20! По-висока здравна вноска, ако не отидем на профилактичен преглед
България Важно Здраве

Ново 20! По-висока здравна вноска, ако не отидем на профилактичен преглед

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев

Пациентите да дължат по-висока здравна вноска, ако не се явят на годишните профилактични прегледи. Тази идея сподели здравният министър Кирил Ананиев в предаването „Седмицата“ на Дарик.

Ако пациент, който заделя 8 процента върху дохода си за здравна осигуровка, не отиде на преглед в дадена календарна година, от следващата вноската му да се увеличи на 8,5 на сто, докато не реши да се яви на изследвания, гласи предложението.

Целта е чрез превенция да се намали смъртността от най-честите причинители – като сърдечно-съдовите заболявания, алкохол, тютюнопушене.

Според Ананиев пакетът за профилактични прегледи трябва да се допълни с още дейности, за да се даде по-добра оценка на здравния статус на пациента.

Министерството на здравеопазването предвижда да се развие дейността по долекуването и продължителното лечение. „Вместо да стоиш в болницата по скъпата пътека, ще създадем такова финансиране, което първо, ще бъде по-евтино, защото няма нужда от такава специализирана техника и скъпо платени лекари и второ, този човек ще може да го наблюдаваме в продължителен период от време, за да види как се подобрява неговото състояние след основното му лечение по дадената клинична пътека в дадената болница. Това е също много важно, това също е ново нещо, което ще влезе“, коментира той по повод предложената за обществено обсъждане реформа в здравната система.

Ананиев: Демонополизация на НЗОК или доплащане за лечение над 700 лева

Идея на ГЕРБ: 12 лева допълнителна здравна вноска, плащаме манипулации над 700 лв.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...