Quantcast
Новини Пловдив » България » Изтрепваме се по пътищата – властта взема драстични мерки
България Важно

Изтрепваме се по пътищата – властта взема драстични мерки

От началото на годината при катастрофи у нас са загинали 24 деца. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов при откриването на форум, посветен на пътната безопасност в НДК. По данни Световната здравна организация (СЗО) над милион са загиналите в световен мащаб годишно, а цената за справянето с проблема надхвърля милиарди долари. До 2030 г. катастрофите ще са петата причина за смъртност в света.

Видеоконтрол над шофьорските изпити, оценка на изпитващите и 6 месеца гаранция за ремонтите на автомобилите в сервизите. Това са част от мерките, които ще бъдат предложени за справяне с войната по пътищата, каза транспортният министър Росен Желязков.

„Около 56% намаление на жертвите за последните седем години отчита статистиката, но все още сме далеч от най-добрите цели, посочи Маринов. Най-често ранените са деца, а България е с най-много жертви. В 96,5% от случаите човешка грешка е причина за катастрофите. Транспортна система, нетолерантна към грешките, коли в добро състояние и добри пътища са само едно от решенията на проблема.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че започва разработването на нова стратегия за пътна безопасност в периода 2020-2030 г. Отчита се повторяемост на грешките и затова в новата стратегия трябва да се наблегне и на подготовката на шофьорите, инфраструктурата, състоянието на автомобилния парк и контрола.

Системите на транспортното и вътрешното министерство ще бъдат свързани, за да се избегне възможността изпити за шофьори да бъдат вземани с фалшиви лични карти. Дори е възможно да бъдат купени специални коли за изпити, оборудвани с техника, която да показва поведението на всички. Не е изключено да бъде върнат изпитът на полигон, а изпитите могат да бъдат с променена форма.При теоретичните изпити има идея за намаляване на броя на въпросите и въвеждането на видео-казуси, които да тестват знанията и реакциите на изпитваните.

Обмисля се също да има стикери, които да показват кой автомобил колко замърсява въздуха. Освен това сервизите вече ще трябва да дават гаранция за ремонтите за шест месеца. Ще трябва да е ясен и произходът на частите, посочи Желязков.

Във връзка с техническата изправност на автомобилите от министерството обмислят въвеждане на чип в стикерите за преминат технически преглед, който да позволява дистанционно четене на данните. За първи път се предвижда и въвеждане на регистрационен режим и контрол спрямо автосервизите, а те ще трябва да дават гаранция от 6 месеца за извършваните от тях ремонти.

„По отношение на контролната дейност, една от основните мерки, които предвиждаме и ще предложим за законодателно уреждане е прехвърлянето на контролната дейността на пътя от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към МВР“, отбеляза още транспортният министър.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...