Quantcast
Новини Пловдив » България » Манолова: Излъгаха майките, в предложения закон няма реформа
България Важно

Манолова: Излъгаха майките, в предложения закон няма реформа

Не мога да си позволя да се откажа. Не мога да проявявам слабост, защото съм институция. Като гражданин стоя зад майките. Длъжна съм да давам кураж на майките на деца с увреждания. Жените се борят, седят още на палатков лагер, участваха във всички работни групи. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Ситуацията вчера изглеждаше драматично. Жените се борят за децата си от 7 години. От 1 юни са на палатка. Чинно участваха във всички работни групи. Поети бяха конкретни ангажименти към тях. Вчера, когато властта обеща, че ще се приемат трите закона на първо четене, не стига, че не беше вкаран нито един закон, но Законът за хора с увреждания беше изпразнен от съдържание, нещо не се променя. Престъпно отношение е да се твърди, че в този проект има реформа.

Става дума за финансова подкрепа. Сега я получават за транспорт, за достъп до информационна среда и т. н. Сега тази помощ ще се дава в пари и ще бъде по-висока. Това е добре, макар да е мизерно като размер. Тези хора живеят трудно. Но това не е реформа. Те трябва да могат да реализират правата си. С малко повече пари проблемите не се решават. На тях им обещаха закон за личната помощ. Те имат нужда от асистент, за да могат майките да работя. Трябва да има дневни центрове или специализирани училища. Майките настояват за здравни и пенсионни осигуровки, ако се наложи да останат вкъщи и да гледат децата си.

Помощните средства и медицинските изделия са важни. В момента те получават пари, които не стигат до никъде. Не са съобразени с персоналните им нужди. Изпратиха ни проект, в който реформата беше извадена. Абсолютно нищо нямаше в него. Нула.

„Престъпно е да се каже, че има реформа в Закона за хората с увреждания. Реформата означава хората с увреждания да реализират правата си. С плюс 15 лева нищо не се решава“, категорична бе Манолова.

„Майките са прави да пристъпят към протестни действия. Имат пълното основание да го направят“, завърши Мая Манолова.

Четири месеца след опъването на палатка до парламента майките от инициативата „Системата ни убива“ излизат на серия от протести в цялата страна с искания за реформа в социалната, здравната, образователната и правосъдната система.

Серията от протести започва ден след поредното връщане на Закона за хората с увреждания за нови поправки заради забележки от страна на финансовото министерство и Министерския съвет.

През изминалите 120 дни в палатката до парламента едва десетина от народните представители отишли да поговорят с майките, припомнят членовете на инициативата „Система ни убива“. И заявяват, че няма да се откажат, и че реформите в социалната, здравната, образователната и правосъдната системи трябва да започнат сега.

Днешният протест ще бъде началото на серия от такива инициативи и ще защитава исканията за реформи в социалната система. В София протестът ще тръгне от Народното събрание. Майките ще се съберат да протестират и в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Пазарджик, Плевен, Враца, Силистра, Разград, Радомир, Хасково, Видин.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...