Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » Цацаров: Сегашният модел на МВР е изчерпан, предлагам реформа
България Важно Мнения Политика Полиция Съд и Прокуратура

Цацаров: Сегашният модел на МВР е изчерпан, предлагам реформа

Главният прокурор Сотир Цацаров остро разкритикува Икономическа полиция и предложи пакет от законодателни изменения, които биха довели до реформа на МВР и подобряване на работата в досъдебната фаза на разследванията. Това стана на Националното съвещание на МВР, което се проведе в присъствието на премиера Бойко Борисов и трима членове на правителството – ресорният вицепремиер Красимир Каракачанов, вътрешният министър Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов, както и на председателя на ДАНС Димитър Георгиев и ръководството на прокуратура. В изказването си пред висшите полицейски началници от цялата страна обвинител №1 настоя представителите на изпълнителната власт, начело с Бойко Борисов – да ценят професионалистите в системите за сигурност. За сметка на критиките към работата на Икономическа полиция, главният прокурор подкрепи съвместните действия на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП и направи заявка за нови съвместни операции, предава Правен свят

Сотир Цацаров изрази съгласие с твърдението на бившия главен прокурор Никола Филчев, че без оперативната дейност на МВР и данъчните, прокуратурата се явява „едно деловодство“. „При наличието на такава решимост и на политическото ръководство на държавата, и на прокуратурата противодействието на контрабандата ще продължи, колкото и на някой да не му харесва. Вчера един, по моя преценка, човек с характер, Никола Филчев каза няколко много верни неща. Едно от тях е, че без оперативните и финансово-контролните служби на МВР, прокуратурата е просто едно деловодство. На едно предно Национално съвещание подложих на критика тогавашното ръководство на Икономическа полиция. За съжаление, мога да констатирам пълна непромяна в картината и до днес.

Противодействието на корупцията, което се осъществява на ниво Икономическа полиция и съответните нейни структури, според мен е на крайно недостатъчно ниво.

Поискан беше един списък на всички действащи и активни разработки. Изводът от него е пълна тишина. Изводът е, че ако не е ДАНС, ако не е ГДБОП, за противодействие с корупцията, особено по високите етажи, не може да се работи. В същото време отчитам добра работа на ДАНС и на ГДБОП. Отчитам много добро взаимодействие със Спецпрокуратурата. Отчитам цялото противопоставяне, което съществува от върховете на Съдебната власт до определени политически сили на съществуването на тези структури“, каза главният прокурор. От думите му се разбра, че това противодействие няма да попречи на бъдещи съвместни операции.

Главният прокурор отново се обяви за реформа в МВР, която да подобри сигурността в малките населени места. „Продължавам да твърдя – този модел на териториално присъствие на МВР вече е изгубило своя коефициент на полезно действие. Според мен целият модел на Закона за МВР, което касае структурата на министерството и присъствието по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време“, заяви Цацаров.

„Модулни жандармерии участъци, разположени на територията на цялата страна извън градовете – това е начинът за силно действено полицейско присъствие. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение“, добави той. „Призовавам за повече внимание към това, което се случва в районните управления и в населените места, където си мислят, че Бог високо – Цар далеко“, подчерта Цацаров.

Обвинител №1 поиска реформа и на Националния институт по криминалистика и криминология, която да осигури качествени и по-бързи експертизи. „Колкото и да звучи недобре, нужен ни е ненаучен институт.

Нужна ни е централна криминалистична лаборатория с поделения по места. Не са ни нужни дисертации. Нужни са ни експертизи. Ако ние гледаме на Националния институт по криминалистика като на научно звено, няма да успеем и темпото на разследванията ще остане същия“, каза Цацаров.

Той призова и за промяна на подсъдността при разследванията на престъпления, извършени от служители на МВР, в посока прехвърлянето им към военното правосъдие. „Сегашният модел на разследване очевидно не работи. Той не работи по простата причина, че връзката по места РПУ, Районна прокуратура, Районен съд е колегиална, а на места различна от колегиална, но въпреки всичко силна. Подаването на сигнал срещу служител на МВР води до безкрайни отводи на прокурори, съдии, прехвърляне на преписки и дела. Това не обслужва нито пострадалите, ако сигналите са справедливи, не обслужва и служителите на МВР, ако сигналът е несправедлив“, обясни още главният прокурор. По думите му е необходимо ново законодателно решение.

В края на изказването си и без да дава конкретика, обвинител №1 даде да се разбере, че не е доволен от действия и решения, които са взети под натиск, включително и медиен. Критиката на главния прокурор в тази му част не остана незабелязана от премиера Бойко Борисов, който започна изказването си с уточнението, че от близо две години няма смяна на областен началник на МВР. „Първо да отговоря на главния прокурор. Така като ви гледам през последните две години областен директор не сме сменяли или ръководител на служба. Има израстване в някои от тях до министър, но от този състав нямам спомен за последните две години директор да е сменян – нито на Национална служба. Сиреч, увереността, че който си гледа работата и си е на мястото, я има. Не съм позволил никакви политически чистки именно за да запазим професионалния състав. Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но както каза главния прокурор тя ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите“, заяви Борисов. По думите му независимо от много ясното разделение между властите са длъжни да работят заедно от първия до последния миг, докато вкарат в съда даденото дело.

Премиерът се обърна към полицаите с думите: „Превишена скорост, пиян, наркотици, задържате. Онзи ден, когато един пиян го бяха пуснали – какво да се похвалим, че сме задържали еди кой си. Един такъв случай и всичко досега, което сме вършили, става нула. Не може областните дирекции да не знаят по магазините какво се продава“. „Толкова елементарно може да ги изловите. Този, който не иска да се занимава с това, вече може спокойно да си отива“, обърна се Борисов към ръководството на Икономическа полиция.

„Убеден съм, че колегите от Криминална полиция ще разкрият убийството в Русе. Въпрос на време е да се разкрие убийството. От това, което знам, от многото ДНК материал, който има съм убеден, че е въпрос на време да го изкарат. Най-добрите криминалисти сме пратили там. Искам Институтът по криминалистика да го направим такъв, какъвто го гледате по филмите. Колкото трябва ще се заделят пари, най-съвременното, което има, трябва да се купи“, заяви Борисов и призова разследващите смъртта на 30-годишната жена да не бъдат пресирани./ПловдивПрес

Видео: Канал 3

Национално съвещание на МВР

Публикувахте от Kanal 3 в Неделя, 7 октомври 2018 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...