Новини Пловдив Прес » България » Алфа Рисърч: ГЕРБ губи преднина пред БСП, евровотът – тест за управляващите
България Важно Мнения Политика

Алфа Рисърч: ГЕРБ губи преднина пред БСП, евровотът – тест за управляващите

Месеци преди европейките избори през месец май догодина, ГЕРБ губи комфортната си преднина, която имаше пред БСП. Отлив на доверие се отчита и при коалиционните им партньори от „Обединените патриоти“, а ДПС е  мобилизирало електората си месеци по-рано. Това сочи национално представително проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“. Изследването е  направено между 23 и 30 септември чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1027 души.

„Електоралната картина в България се очертава твърде интересна и с потенциал за различни линии на развитие до европейските избори догодина“, отчитат социолозите от агенцията. Те коментират, че в резултат от ръста на критичните настроения сред избирателите партиите от управляващата коалиция и техните лидери губят доверие, но то не се трансформира към опозиционните формации и лидери.

В сравнение с предходното си изследване от месец юни социолозите отчитат, че ГЕРБ намалява с 2.3% електоралната си подкрепа и се установява на 22.2%. Така управляващата партия губи комфортната си преднина пред БСП и в края на септември ги делят само 2.5%. Тези проценти обаче не се преливат към левицата и тя остава на същите си позиции от юни (19.7%), без да привлича нови избиратели.

Ключовият проблем пред лидера на левицата Корнелия Нинова е, че не успява да легитимира партията като алтернатива на ГЕРБ и да предложи убедителни за българските граждани визия и модел на управление. Поради това те не успяват да надскочат електоралния си таван, на който стоят от дълго време насам, коментират от „Алфа Рисърч“.

Агенцията отчита, че регистрираната през юни частична загуба на електорална подкрепа за „Обединени патриоти“ се затвърждава и през септември. С 4.7% вот от всички избиратели те биха прескочили парламентарната бариера, но низходящият им тренд ги поставя в по-слаби позиции.

„Алфа рисърч“ отчита нов момент – че тази година ДПС мобилизира рано избирателите си, тъй като обикновено вотът за движението започва да нараства в проучванията около месец преди вота. Сега обаче само за три месеца то достига до 6.6% деклариран вот. Според социолозите това може да се дължи както на специфична вътрешнопартийна мобилизация, така и на по-голямото самочувствие за тежестта на партията.
Както и в предишните проучвания, „Воля“ остава под 4-процентната бариера.

„Макар да оставя впечатление, че избори в момента биха произвели относително същата политическа ситуация, подкрепата за всяка от основните партии е твърде неустойчива. Респективно и управляващите, и опозицията ги очаква оспорвана битка за гласове в предстоящите през 2019 г. европейски и местни избори“, прогнозират от социологическата агенция.

Събитията, които анкетираните определят като най-значими за изминалия период, показват кои са факторите, повлияли в най-голяма степен върху равнището на доверие към властта и коалиционните партньори. Топ 6 събития включват – катастрофите по пътищата и инцидентът край Своге (51%), поскъпването на природния газ (36%), реакциите на властите срещу разпространението на чумата по животните (32%), напрежението между правителството и президента (31%), смяната на министри от правителството (28%), конфликтите и обвиненията между лидерите на ОП (25%).
Две трети от анкетираните са на мнение, че противоречията в управляващата коалиция се изострят, 31% са на противоположното мнение.

След края на европредседателството правителството губи инерцията от него и външнополитическия си фокус, донесли му повишен кредит на доверие през юни. Допълнително вътрешнопартийните скандали и взаимни обвинения между патриотите, както и поредицата от проблеми през лятото, засегнали различни социални групи – чумата по животните, срива в Търговския регистър и особено трагичният инцидент край Своге, повишават критичността на общественото мнение към начина, по който управляващите се справят със задълженията си.

Правителството отбелязва спад от 1% и ръст в негативните оценки от 41% до 43%., сравнено с изследване от юни. Същият тренд бележи и персоналният рейтинг на министър-председателя Бойко Борисов (редуциране на доверието от 37% на 33%, с което се връща на нивата от март).
Другата очертала се ос на напрежение през изминалото тримесечие – между ГЕРБ и президента – води до леко отстъпление в позициите и на държавния глава. Положителното отношение към Румен Радев намалява от 54% на 52%, а отрицателното нараства от 11% на 17%.

След леко съживяване през юни рейтингът на парламента отново тръгва надолу (от 14% до 12%). Единствено председателят му Цвета Караянчева успява да запази по-висок кредит на доверие (20% положителни срещу 29% отрицателни оценки).

Традиционно критична остава оценката за дейността на институциите в сферите на сигурността, вътрешния ред и правосъдието, отчитат от „Алфа Рисърч“. Работата на главния прокурор одобряват 9% срещу 41% неодобрение. Леко подобрение е налице в мнението оценката за съда, която нараства от 8% до 14%. Всеки пети продължава да е доволен от дейността на полицията. И съдът, и полицията обаче получават около 40 на сто на критика.

Ако не стане нещо изключително, няма да има предсрочни избори“,  прогнозира пред bTV Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“. По думите ѝ лакмус за това, накъде вървят политическите настроения, ще бъдат европейските избори. „Евровотът ще бъде тест и ще бъде превърнат в обществен вот на недоверие или на доверие към управляващата коалиция. Ако тя спечели тези избори, това означава, че ще се върви наесен към местни избори и смятам, че ще изкарат своя мандат“, подчерта Димитрова.

Според проучването на „Алфа рисърч“ единственият министър, който бележи успехи, е спортният министър Красен Кралев. Спрямо предишните месеци той има буквално взрив от одобрение. Това се дължи на трите световни първенства, които бяха организирани в България, отбеляза Боряна Димитрова.

Томислав Дончев остава с позитивен индекс и запазва мястото си, следват Екатерина Захариева и Лиляна Павлова. Скандалите между Патриотите се отразяват и на личния рейтинг на вицепремиера Красимир Каракачанов и той вече е на пета позиция. В края на класацията са Емил Караниколов и Цецка Цачева.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!