Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Общество » Общината сваля надутата цена на земята под РУМ „Родопи“
Общество Пловдив

Общината сваля надутата цена на земята под РУМ „Родопи“

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Ваня ДРАГАНОВА

Община Пловдив ще трябва да свали надутата цена на земята под някогашния РУМ „Родопи“, превърнат сега в клиника „Св. Анна“. За това я задължава влязло в сила решение на Пловдивския административен съд, с което гласуваната от Общинския съвет цена от 2 млн. лв. е отменена като приета без никаква аргументация. Със същия съдебен акт е разпоредено местният парламент да преразгледа отново сделката. Това вероятно ще се случи на някоя от следващите сесии, защото спорният въпрос вече е бил обсъждан в Разпоредителната комисия.

Когато собственикът на сградата внася заявление да купи терена под нея, от градската управа поръчват пазарна оценка на независиим оценител. Тя е 195 000 лв., но на заседанието от 28 юли 2016 г., на което се обсъжда темата, съветникът от ГЕРБ Веселин Маневски става и предлага цената да се завиши на 2 млн. лв. Той се мотивира местоположението на терена и предстоящата тогава реконструкция на „Коматевско шосе”. Идеята му е приета, но в решението на Общинския съвет аргументи за десетократното вдигане на цената не са записани. Купувачът – фирма „Виталис 66” ООД, оспорва завишената оценка пред Административния съд и печели. „Общинският съвет на практика е извършил собствена дейност по определяне на пазарна цена на процесният недвижим имот, но по какви точно критерии и при използването на кои точно методи за това, остава неясно за съда”, е записано в решението на съда.

Междувременно администрацията прави проверка дали парцелът може да се подели по някакъв начин, но становището на главния архитект на район „Южен“ Димитър Бахчеванов е, че имотът е неподеляем.

Така казусът трябва да бъде разгледан отново, защото собственикът има право да купи земята, при това без търг и конкурс.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...