Новини Пловдив Прес » България » Потрес! Македония натиска да я извадим от учебниците по стара история
България Мнения

Потрес! Македония натиска да я извадим от учебниците по стара история

Исторически абсурд е искането на македонските представители в двустранната комисия за изясняване на историческите спорове Македония да бъде извадена от българските учебници по стара история. Това каза историкът проф. Пламен Павлов.

Той уточни, че няма обяснение защо българската страна мълчи за проведеното първо заседание на българо-македонската комисия.

„Не е нормално да научаваме за това от македонските медии и то онова, което на македонската страна ѝ се иска“, коментира историкът пред „Фокус“.

„В тези доста крайни претенции виждаме втвърдяване на македонистката линия, някаква контраатака срещу истината, което в никакъв случай не съответства на договора за добросъседство“, обяви Пламен Павлов.

Той обърна внимание, че не можем да отстъпваме от нищо, когато става въпрос за цялата българска история.

„Затова апелирам към колегите от българската страна на комисията да кажат какво точно се е случило там. Българската държава трябва да даде гласност на всичко, което се дискутира в тази комисия“, заяви проф. Павлов.

Вчера скопската телевизия канал Сител съобщи, че Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България. Това са обсъждали членовете на смесената македонско-българска комисия, защото на българите им пречи, че държавата на Самуил е представена като македонска, а на македонските – българизацията на самуиловото царство. По информация на медията, македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас.

Смесената комисия бе създадена с решение на двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!