Новини от Пловдив » България » България » Потрес! Македония натиска да я извадим от учебниците по стара история
България Мнения

Потрес! Македония натиска да я извадим от учебниците по стара история

Исторически абсурд е искането на македонските представители в двустранната комисия за изясняване на историческите спорове Македония да бъде извадена от българските учебници по стара история. Това каза историкът проф. Пламен Павлов.

Той уточни, че няма обяснение защо българската страна мълчи за проведеното първо заседание на българо-македонската комисия.

„Не е нормално да научаваме за това от македонските медии и то онова, което на македонската страна ѝ се иска“, коментира историкът пред „Фокус“.

„В тези доста крайни претенции виждаме втвърдяване на македонистката линия, някаква контраатака срещу истината, което в никакъв случай не съответства на договора за добросъседство“, обяви Пламен Павлов.

Той обърна внимание, че не можем да отстъпваме от нищо, когато става въпрос за цялата българска история.

„Затова апелирам към колегите от българската страна на комисията да кажат какво точно се е случило там. Българската държава трябва да даде гласност на всичко, което се дискутира в тази комисия“, заяви проф. Павлов.

Вчера скопската телевизия канал Сител съобщи, че Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България. Това са обсъждали членовете на смесената македонско-българска комисия, защото на българите им пречи, че държавата на Самуил е представена като македонска, а на македонските – българизацията на самуиловото царство. По информация на медията, македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас.

Смесената комисия бе създадена с решение на двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...