Новини Пловдив Прес » Посоки » Откриха още 120 метра от пещерата Голубовица (СНИМКИ)
Посоки Регион Смолян

Откриха още 120 метра от пещерата Голубовица (СНИМКИ)

Момент от експедицията в пещерата Голубовица
Момент от експедицията в пещерата Голубовица

120 нови метра допълниха разкритията в пещера Голубовица, съобщиха от клуба по спелеология и пещерен туризъм „Мурсалица“ и Българската федерация по спелеология след края на национална пещерно леководолазна експедиция Голубовица 2018. Така общата разкрита дължина на пещерните подземия вече е 2420 метра. Новите 120 метра са картирани, те са в странична галерия, след първия сифон, пише СмолянПрес.

Спелеолози и пещерни леководолази правят години наред експедиции за разкриване на нови галерии в една от най-големите водни пещери у нас край смолянското село Кошница, пише СмолянПрес. През 2009 г. след третата по ред мащабна експедиция те успяха да достигнат до труднодостъпни подземия на пещерата като увеличиха площта й от 1666 метра на 2 км и 145 м. Тогава се откри нова подземна галерия пълна с вода с дълбочина 7 метра и нова суха галерия и се стигна до трети много дълбок сифон. Напредването в проучванията е бавно, тъй като достъпът до вътрешността на Голубовица е изключително труден, казват спелеолозите.

Пещерата става в последните години все по-популярна за екстремен туризъм. Тя се намира в местността Гарга дере, която е с над 20 пещери. Голубовица е система от 4 труднодостъпни пещери. Местните разказват, че името на пещерата е заради това, че край входа й преди гнездели много скални гълъби. Голубовица е предизвикателство за големи смелчаци, тъй като се влиза със задължително спелеоложко оборудване, за разлика от близката Ухловица, която е достъпна за повечето туристи и е много посещавана. Тя е кръстена на птицата улулица, а Гарга дере носи името си заради това, че е царство на гаргите.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!