Новини Пловдив Прес » Бизнес » Износът за Русия се стопи наполовина
Бизнес България

Износът за Русия се стопи наполовина

Стойностният износ на България към Русия се е сринал с 51.6%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Към края на август българските фирми са продали стоки на стойност едва 547 млн. лв., докато година по-рано получената от руските купувачи сума е била над 1 млрд. лв.

Огромен срив има и на потока от средства, които са дошли от външната търговия с Турция. За осем месеца българските производители са изнесли стоки за 2.3 млрд. лв., което е с 26% по-малко от година по-рано.

Огромното свиване на стойностния износ идва на фона на ръста при цените на петрола и суровините, които сега струват близо два пъти повече, отколкото преди година. Сривът идва по линия на по-малко продадени обеми. И двете държави на практика са в икономическа криза. Над Русия тегнат международни санкции, които обхващат все повече хора и фирми. Турция пък е в тежка финансово-икономическа криза – лирата се обезценява с бързи темпове, а инфлацията вече е 25%.

Общият износ на България към държавите извън ЕС продължава да намалява спрямо предходната година. За периода януари-август 2018 г. са експортирани стоки за 10.2 млрд. лв., докато година по-рано получените средства са били с 3 млрд. лв. повече.

Пазарът в европейския съюз продължава да крепи българския износ. За осем месеца фирмите са продали стоки са 21.6 млрд. лв. в посока държавите членки, а годишният ръст е 12.6%. Така общият износ на България (към ЕС и към трети страни) расте с 6.8% до над 30 млрд. лв.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!