Новини Пловдив Прес » Бизнес » ПИМК се отказа от кариерата в Белащица, но посяга към друга в Катуница
Бизнес Важно Разследване Регион Садово

ПИМК се отказа от кариерата в Белащица, но посяга към друга в Катуница

Сателитна снимка на част от находището край Катуница.
Сателитна снимка на част от находището край Катуница.

Собственикът на ПИМК Илиян Филипов публично се отказа от кариерата над Белащица, но посяга към друго находише от близо 240 дка край село Катуница.  Това става ясно от документи, свързани с инвестиционно намерение от фирма „Арт Принт”, с които ПловдивПрес се сдоби откъдето трябва.

Управител на евентуалния бъдещ концесионер  „Арт Принт“ е Костадин Илиянов Филипов. Дружеството е 100% собственост на компанията „БГ Транс 11“, в която половината от дяловете държи Илиян Филипов, а другата половина е на другия бос на ПИМК Пенко Несторов.

Тази събота, 13 октомври, жителите на село Катуница, община Садово, излизат на референдум, за да кажат дали са съгласни в землището им да се копае за инертни материали от находище „Кацара”,  участък „Кацара 2”.

Референдумът беше гласуван с решение на Общински съвет-Садово, който с пълно мнозинство прие предложението на председателя на Общинския съвет за провеждане на допитването. Поводът за настъпилото напрежение в село Катуница е решение на Министерски съвет 85/9.02.2018г., с което е предоставена концесия за добив на инертни материали на дружеството „Арт Принт” ЕООД с концесионната площ 235,534 декара.

„Местните власти и жители на Катуница чрез писма, подписки и декларации изразихме своята категорична позиция против намеренията на фирмата, още на етап инвестиционно предложение, но не бяхме чути от компетентните органи. В непосредствена близост се намират още четири такива терена, на които и в момента се добиват пясъци и чакъли. Вследствие на аналогични дейности на територията на кметство Катуница има над 1000 декара унищожени земеделски площи, а подпочвените води (основен източник за напояване от зеленчукопроизводителите в района) са спаднали драстично, пишат в мотивите си срещу разработване на находището жителите на Катуница.

Въпросът на който ще отговарят хората в събота е формулиран така: „Против ли сте органите на местното самоуправление и местната администрация в Кметство Катуница и Община Садово да издават и съгласуват всякакви административни актове и разрешения от компетентността си, включително за изграждане на сгради на основно застрояване и за поставяне на преместваеми обекти, във връзка с концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли от находище „Кацара”, участък „Кацара2” в землището на с. Катуница, община Садово?”.

 

Очаквайте в ПловдивПрес подробности за напрежението в Катуница и предстоящия референдум в събота

 

Още по темата

Обещано от ПИМК: Оттеглят намерението за нова кариера над Белащица

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!