Новини Пловдив Прес » Образование » УХТ и 30 фирми учредиха Бизнес асоциация в хранителната индустрия и туризма
Образование Пловдив

УХТ и 30 фирми учредиха Бизнес асоциация в хранителната индустрия и туризма

Галина ГЕОРГИЕВА

Бизнес университетска асоциация в хранителната индустрия и туризма бе учредена днес по време на честването на 65-годишнината от създаването на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Собственици и управители на над 30 водещи компании в областта на хранителната промишленост, хранителното машиностроене и туризма се събраха в новата зала „Хоризонт“ в УХТ, а ректорът проф. Кольо Динков посрещна лично всеки един от тях. Събитието уважи и кметът Иван Тотев, който подчерта, че е важно сътрудничеството между общината, бизнеса и университетите.“ Горди сме, че Пловдив има такова учебно заведение и ще подкрепяме вашите идеи и за мен ще е удоволствие да си партнираме в редица проекти“, каза градоначалникът.

Проф. Кольо Динков призна, че идеята за създаване на Асоциация е обмисляна от 2 години. „Целта на сдружението е да обединим усилията си, използвайки европейския опит, за да направим образованието на нашите студенти по-продуктивно и да повишим квалификацията на преподавателите. Искаме да продължи добрата традиция , която имаме с редица фирми за подорбяване на практическата подготовка на нашите студенти, за това по-активно бизнесът да участва в изготвянето на учебните планове и в изпитните комисии да присъстват представители на всички фирми. Целта е да направим така, че да подготвим по-добри кадри и специалисти за бизнеса“, заяви проф. Динков.

Всички членове на сдружението ще трябва да внасят встъпителна вноска от 200 лева и годишна – в размер на 4000 лева.

„ Идеята е да започне възраждането на този университет, който голяма част от нас са завършили. Да помагаме на всяка катедра, за да може преподавателите да посещават научни конференции, да четат лекции в унивреситети в чужбина. Фирмите, които ни доставят оборудване, да идват тук. Когато студентите завършат УХТ, да са наясно с реалната ситуация във фирмите. За бизнеса е важно да знае, че тук наистина ще намери добри кадри, коментира Борис Калибацев – собственик на Филикон.

Антон Карлов – изпълнителен директор на „Каменица“ и Иван Папазов -изпълнителен директор на „ВП Брандс Интернешънъл“ АД подкрепиха идеята за по-тясно сътрудничество между бизнеса и университета.

Сред фирмите, които се включват в Асоциацията са: Филикон, „ВП Брандс Интернешънъл“ АД, Белла България, КТ Интернешънъл, Димитър Маджаров 2 ЕООД, Млечни продукти ЕООД – Тракия, Месокомбинат Ловеч, Каменица АД, Неохим АД – Димитровград, Победа АД- Бургас, Винпром Свищов, Добруджански хляб, Хеброс бус ООД, Пампорово АД и др.

Тържественото честване-концерт за юбилея на УХТ е от 17,00 ч. тази вечер в Дома на културата „Борис Христов“. Очакват се много гости, сред които  министрите на образованието и земеделието Красимир Вълчев и Румен Порожанов, посланикът на Казахстан, представители на италианското посолство, кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, ректорите на 40 университети, представители на 65 фирми.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!