Образование Пловдив

УХТ и 30 фирми учредиха Бизнес асоциация в хранителната индустрия и туризма

Галина ГЕОРГИЕВА

Бизнес университетска асоциация в хранителната индустрия и туризма бе учредена днес по време на честването на 65-годишнината от създаването на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Собственици и управители на над 30 водещи компании в областта на хранителната промишленост, хранителното машиностроене и туризма се събраха в новата зала „Хоризонт“ в УХТ, а ректорът проф. Кольо Динков посрещна лично всеки един от тях. Събитието уважи и кметът Иван Тотев, който подчерта, че е важно сътрудничеството между общината, бизнеса и университетите.“ Горди сме, че Пловдив има такова учебно заведение и ще подкрепяме вашите идеи и за мен ще е удоволствие да си партнираме в редица проекти“, каза градоначалникът.

Проф. Кольо Динков призна, че идеята за създаване на Асоциация е обмисляна от 2 години. „Целта на сдружението е да обединим усилията си, използвайки европейския опит, за да направим образованието на нашите студенти по-продуктивно и да повишим квалификацията на преподавателите. Искаме да продължи добрата традиция , която имаме с редица фирми за подорбяване на практическата подготовка на нашите студенти, за това по-активно бизнесът да участва в изготвянето на учебните планове и в изпитните комисии да присъстват представители на всички фирми. Целта е да направим така, че да подготвим по-добри кадри и специалисти за бизнеса“, заяви проф. Динков.

Всички членове на сдружението ще трябва да внасят встъпителна вноска от 200 лева и годишна – в размер на 4000 лева.

„ Идеята е да започне възраждането на този университет, който голяма част от нас са завършили. Да помагаме на всяка катедра, за да може преподавателите да посещават научни конференции, да четат лекции в унивреситети в чужбина. Фирмите, които ни доставят оборудване, да идват тук. Когато студентите завършат УХТ, да са наясно с реалната ситуация във фирмите. За бизнеса е важно да знае, че тук наистина ще намери добри кадри, коментира Борис Калибацев – собственик на Филикон.

Антон Карлов – изпълнителен директор на „Каменица“ и Иван Папазов -изпълнителен директор на „ВП Брандс Интернешънъл“ АД подкрепиха идеята за по-тясно сътрудничество между бизнеса и университета.

Сред фирмите, които се включват в Асоциацията са: Филикон, „ВП Брандс Интернешънъл“ АД, Белла България, КТ Интернешънъл, Димитър Маджаров 2 ЕООД, Млечни продукти ЕООД – Тракия, Месокомбинат Ловеч, Каменица АД, Неохим АД – Димитровград, Победа АД- Бургас, Винпром Свищов, Добруджански хляб, Хеброс бус ООД, Пампорово АД и др.

Тържественото честване-концерт за юбилея на УХТ е от 17,00 ч. тази вечер в Дома на културата „Борис Христов“. Очакват се много гости, сред които  министрите на образованието и земеделието Красимир Вълчев и Румен Порожанов, посланикът на Казахстан, представители на италианското посолство, кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, ректорите на 40 университети, представители на 65 фирми.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget

Категории

Close
error: Правата запазени!