Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Куклен » Скандал в Белащица, протестиращите напуснаха преговорите (ВИДЕО)
Бизнес Важно Инциденти Куклен Регион Родопи

Скандал в Белащица, протестиращите напуснаха преговорите (ВИДЕО)

Канцеларията на "Холсим" се превърна в кошер.

Спас КУЗОВ, ПловдивПрес

Голям скандал ескалира край кариерите в Белащица между протестиращи, концесионери и проверяващите от държавните институции. Повече от 200 души от Белащица, Цар Калоян, Браниполе, Марково, Брестник, Куклен, разпънаха плакати на вхда на кариерата в очакване на проверяващите от София. Вече месеци хората протестират срещу искането на „Холсим“ за нова концесия върху още 50 дка. Въпросните 50 дка са „шапката“ на върха, под който в момента копаят.

11 души от Комитета на протестиращите се срещнаха към 11 ч със Станислав Станков, шеф на дирекция „Природни ресурси и концесии“ към Министерството на икономиката, директора на РИОСВ-Пловдив доц. Стефан Шилев, шефът на концесионера „Холсим“ – Емил Брайчев и експерти от министерствата. Община Пловдив, която също излезе със становище срещу разширяване на концесията, изпрати зам.-кмета Георги Титюков като свой представител (Какво каза той – ВИЖ ВИДЕОТО).

Никой не се появи от ръководството на Община Родопи, на чиято територия се развиват действията, но пък зам.-кметът на община Куклен Христо Божинов, на чиято територия е засегнатото село Гълъбово, не беше допуснат първоначално на срещата.

 

Повече от 40 минути разговорите вървяха при закрити врата без достъп на медии. Малко преди 12 ч обаче репортерите настояха да влязат и само след минута кавгата в канцелариите на „Холсим“, където се водеха разговорите, избухна. Провокира я шефът на РИОСВ-Пловдив доц. Стефан Шилев.

Преставителите на Комитета го обвиниха, че ръководената от него екоинспекция проспива редовно залповете от облаци прахоляк и не реагира на сигналите. „Вие сте неоткриваеми“, обърна се към доц. Шилев Димитър Митев от протестиращите. „Имаме интернет страница. Подавайте сигнали“, отвърна шефът на РИОСВ. „Подадох, колата ми беше побеляла. Какво направихте“, разгорещи се Митев. „Проверката показа, че само вашата кола е бяла“, отвърна Шилев, а думите му взривиха залата и разговорите, които и дотогава трудно вървяха, прекъснаха.

„Няма какво да правим тук, за да ни обиждат и да се държат нагло“, реагира шефът на „Екогласност“ Емил Георгиев. Няколко от протестиращите направо си изпуснаха нервите и закрещяха с пълен глас, в канцеларията настана суматоха и вече никой никого не слушаше. „Никаква концесия, ще ви дойдем 500 души в София под прозорците“, развика се общинският съветник Константин Георгиев, който живее в новия квартал на Белащица. Хайде, ставайте, няма какво да говорим, подеха и другите.

Кметицата на Гъръбово Мария Пишева е на първия ред на протеста.
Адвокат Снежана Стефанова води битката от името на Инициативния комитет. Тя е категорична, че концесията на Холсим трябва да приключи през февруари 2021 година, а на „Пътища“ през 2023 година. И двете дружества нямат план за рекултивация, обясни адв. Стефанова.

Шефът на концесионера „Холсим“ Емил Брайчев се опита безуспешно да укроти страстите, но никой не го чу.

Пратеникът на икономическото министерство Станислав Станков не успя да убеди протестиращите, че нова концесия няма да има. „Не може да има разрешение преди да е излязла оценката от ОВОС (Оценка за въздействие на околната среда). Ние работим по строго регламентирани законови норми и разпоредби, обясняваше Станков и така отбиваше атаките. Той се ангажира да провери дали „Холсим“ не е излязал от границите на разрешената концесия и дали не обработва нови площи без разрешение.

Шефът на „Холсим“: Вършим мръсната работа, новата площ за нас е социален ангажимент

В целия свят това е проблем, признавам, но някой трябва да изкопае материала за асфалта и бетона. Ние вършим мръсната работа“, заяви изпълнителният директор на „Холсим“ Емил Брайчев пред ПловдивПрес. Ако всички проверки минат през лаборатории и се докаже за превишаване на фини прахови частици и друго, ние сме фирмата, готова да понесе отговорност. Хората са в правото си да протестират, а ние като служители на тази корпорация сме длъжни да спазваме правилата в тази държава.

По принципа на минното дело, за да можем да отработим терасите и да ги залесим с черен бор и хумус, то трябва да отработим и площта от 50 дка нагоре. За нас това е по-скоро социален ангажимент, отколкото добив с цел печалба. Звучи алтруистки, но е факт, каза Брайчев.

Очаквайте в ПловдивПрес още подробности, резултатите от проверката и нови факти, които излизат покрай разработването на кариерите в Белащица

 

Още по темата

ВИДЕО Протестиращи спряха камион без чергило на кариерата в Белащица
ПИМК се отказа от кариерата в Белащица, но посяга към друга в Катуница
Властта в Пловдив подкрепя протестите срещу кариерата в Белащица
Кариерата над Белащица застрашава водата на 4 села в Родопската яка (СНИМКИ)

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...