Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Свят » ООН притисна Рияд заради убийството на Кашоги, а Тръмп заплаши със „сурово наказание“
Свят

ООН притисна Рияд заради убийството на Кашоги, а Тръмп заплаши със „сурово наказание“

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Генералният секретар на ООН поиска „истината“ за изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги, информира Би Би Си.

Антонио Гутериш заяви пред британската медия, че се опасява, че подобни изчезвания ще се случват по-често и ще се превърнат в „новото нормално“.

Гутериш добави, че трябва да се разбере какво се е случило и кой е отговорен.

Кашоги, критик на саудитското правителство, изчезна на 2 октомври след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Според Турция журналистът е ликвидиран от Рияд.

Саудитска Арабия смята, че обвиненията в убийство са „лъжа“. Правителството обяви в петък, че монархията желае да се разкрие „цялата истина“, но обвиненията, че арабската държава е издала заповед за ликвидирането на Кашоги, са „безпочвени“.

По-рано турски източници разкриха, че имат доказателства, че журналистът е ликвидиран в консулството.

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който се опитва да поддържа добри отношения със Саудитска Арабия, обеща да разкрие истината. Той каза пред CBS News, че ще има „сурово наказание“, ако се установи, че Саудитска Арабия е отговорна. Но той изключи вероятността Вашингтон да прекрати военните договори с монархията, тъй като ще бъдат изгубени много работни места.

В петък американският лидер съобщи пред журналисти, че ще се обади на крал Салман, за да обсъдят „ужасната ситуация в Турция“.

Днес директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард коментира, че е „ужасена“ от информацията за журналиста.

Според турски медии в 03,28 часа частен самолет със заподозрени саудитски агенти пристига на летище в Истанбул; 05,05 часа групата се настанява в два хотела до сградата на саудитското консулство; 12,13 часа няколко дипломатически коли пристигат в консулството, вероятно в тях са някои от саудитските агенти; 13,14 часа Кашоги влиза в сградата на консулството; 15,08 часа автомобили напускат консулството; 17,15 часа втори частен самолет със саудитски граждани каца в Истанбул; 17,33 часа годеницата на Кашоги, Хатидже Дженгиз, се вижда на охранителна камера да чака пред консулството; 18,20 часа единият от частните самолети излита от летището в Истанбул, а другият самолет излита в 21,00 часа.

Кашоги критикуваше Мохамед бин Салман и саудитското правителство. Той живееше в САЩ. Пише за „Вашингтон пост“ преди да изчезне. Преди това е бил близък с кралския двор.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...