Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Ветеринар забравил 2 кученца в утробата на бременна бултериерка при секцио
Важно Съд и Прокуратура

Ветеринар забравил 2 кученца в утробата на бременна бултериерка при секцио

Животните се родили след 6 дни, но мъртви, и сега стопаните водят безпрецедентно дело срещу лекаря

Ваня ДРАГАНОВА

Ветеринар, извършил секцио на бременна бултериерка, забравил 2 кученца в утробата й. Той направил операцията на 8 януари м. г. и извадил 6 кученца. Майката била добре, но след 6 дни – на 14 януари, родила още 2 кутрета, само че те били мъртви. Сега двамата собственици на бултериерите водят безпрецедентно дело срещу лекаря и искат обезщетения от по 5000 лв. за претърпените душевни травми, защото много страдали за кучето майка, както и 13731,28 за пропуснати ползи. Втората сума е изчислена на база на твърдението, че едно малко куче бултериер струва около 3500 евро и стопаните им биха могли да ги продадат.

Изваждането на 6 живи кученца по време на секциото, както и последвалото раждане на други 2 мъртви са факти, безспорно установени по делото. Експертизите сочат, че забравянето на двете кученца в утробата вероятно е в резултат на лекарска грешка, но ако околоплодните им обвивки не са били засегнати по време на интервнецията, те биха могли да се родят по-късно. Приема се, че забравените бебета са били живи до момента на раждането им, защото майката е била в добро общо състояние, не е имало и неприятна миризма.

Разглеждайки странния казус, Пловдивският районен съд припомня, че близките имат право на обезщетение само при смъртта на техен близък. В случая майката бултериер е жива. «Липсва възможност да се присъди обезщетение за неимуществени вреди поради инцидент, претърпян от друго лице, който не е довел до неговата смърт, без значение от качеството и връзката на пострадалия с претендиращия обезщетението. Оттук несъответстващо на това разрешение и в разрез с етиката и морала би било присъждането на обезщетение за неимуществени вреди на ищците за болките и страданията, които кучето е претърпяло във връзка със случилото се на 14.01.2017 г.», е записано в съдебното решение.

Колкото до пропуснатите ползи, съдът решава, че няма данни дали, ако бяха родени живи, мъртвите кученца биха били продадени и на каква цена. На тези основания исковете са отхвърлени изцяло, но решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...