Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Разкостиха Иван Тотев за площад „Централен“ (ФОТОГАЛЕРИЯ)
Важно Общество

Разкостиха Иван Тотев за площад „Централен“ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

снимки: Пловдив Прес

Борис ВЕЛЕВ

Представянето на проекта за облагородяване на площад „Централен“ днес се превърна в същинска свада. Кметът Иван Тотев, архитект Румяна Пройкова и босът на фирма „Драгиев и Ко“ Цанко Драгиев бяха попилени от разлютени граждани. Около 100 души се събраха в една от конферентните зали в дома на културата „Борис Христов“, за да се запознаят детайлно с намеренията на общината и изпълнителите на проекта, който е много важен за Пловдив.

След едночасово изложение на архитект Пройкова и екипът й настана говорилня, в която хората потърсиха отговорност за скандалния, според тях, план за обновление на площада и пространството около него.

Бесните граждани искаха да научат най-вече защо на най-централното място в града ще се полага „грозна“ настилка, каквато е земелрок. Освен това бяха несъгласни с повечето от проектантските намерения, които счетоха за „некадърни“, „нелогични“ и „загрозяващи“.

4 млн. лв. от цялата стойност на обществената поръчка (общо около 12 милиона) ще отидат за облагородяването на  площад „Централен”. Другата, по-голяма, част от сумата отива за ремонта на подлеза на ул. „Гладстон“, паркинга на „Тримонциум“ и подстъпите към площадното пространство.

Кметът се впусна в лирическо отклонение и разказа, че неговият баща е отрасъл в къща точно в тази зона (Форум Юг) и когато започнало оформянето на пл. „Централен” – през 1962 г.,  къщата на семейството била срутена. После ги компенсирали с място в кв. „Гагарин“.

Арх. Петкана Бакалова бе сред най-активните критици на проекта на арх. Пройкова. Според нея единственото реално площадно пространство ще остане това пред Партийния дом.

Кметът Тотев пробва с няколко нескопосани шеги да уталожи страстите, но това още повече нажежи атмосферата. Иначе казано – скандалът вече бе налице и набираше лавинообразна скорост.

Един от любопитните моменти бе, когато млада дама – арх. Ирина Дакова, се изправи и обяви, че също е изготвила проект за площад „Централен“ и желае да го предостави на архитект Пройкова. Всъщност жената искаше проектантите да си признаят, че са взели голяма част от нейните идеи.  Детайлно разработеният проект на арх. Дакова е известен с това, че е спечелил I-ва награда на конкурса „Опазване на недвижимото културно наследство“, организиран от дружество „Архитектурно наследство“ при САБ. Предложението на арх. Дакова да предостави помощта си беше отчаян опит да се предотврати реконструкцията на площад „Централен” да се превърне в обикновена подмяна на компрометираната настилка.

Тотев толкова се разпали, че напусна масата за брифинги и микрофоните и отиде при атакуващите го с всевъзможни въпроси граждани. Това не помогна и напрежението си остана високо.

В крайна сметка препирните продължиха почти 2 часа и половина и най-важното – а именно пловдивчани да разберат какво ще се случва на площад „Централен“ – не се случи. Причината е, че градоначалникът Тотев и проектантите обявиха, че са отворени към промени и тепърва предстоят дебати около това как точно ще бъде реализирана тази фундаментално за Пловдив начинание.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...