Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Пловдив » Мърлява работа на държавата срути склада „Ориент Табако“
Пловдив Съд и Прокуратура

Мърлява работа на държавата срути склада „Ориент Табако“

Полуразрушеният склад на ул. "Одрин" 8 e в този си вид вече години.

Това твърди адвокатката на подсъдимите Бранеков и Николич Розалина Апостолова, защото сградата на „Одрин“ 8 не е обявена за паметник на културата и до днес

Ваня ДРАГАНОВА

„Заради мърлявата работа на държавната администрация, която, когато е установила, че работата й е мърлява, не само не я е оправила, ами я е доомърляла, не може двама души да носят наказателна отговорност, каквито и да са те.“ Така обобщи своята пледоария защитничката на подсъдимите за събарянето на склада „Ориент Табако“ Георги Бранеков и Александър Николич адвокат Розалина Апостолова. Двамата са подсъдими за бутането на сграда, паметник на културата, започнало на 6 март 2016 г. и осуетено от протести. Бранеков и Николич бяха с обвинения и за използване на документ с невярно съдържание при получаване на строителното разрешение за бутането на тютюневия склад и изграждането на хотел на мястото. Давността на това престъпление обаче изтече, а в хода на делото се разбра, че документ с невярно съдържание са издали всъщност в Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), но не за да помогнат на Бранеков и Николич, а за да прикрият собствените си гафове.

Така по делото останаха само обвиненията за разрушаване на културна ценнност, но внимателният преглед, който направиха адвокатите Розалина Апостолова и Антония Маркова показа, че, колкото и да е красив и впечатляващ като архитектура, складът „Ориент Табако“ не е паметник на културата. Това е резултат на развиваща се над 40 години грешка на държавната администрация, която даде основания на защитата за обвинение в мърлява работа.

Всичко започва през 1975 , когато тогавашният НИПК издава един списък с паметници на културата в Пловдив и в него, вместо складът на ул. „Одрин“ 8, попада складът на отсрещния ъгъл. Цифрите на пълноснимачните номера на двете сгради са близки и така е направен гафът. През 2000 г. Националният съвет за културното наследство прави предложение тютюневият склад да бъде обявен за паметник на културата, защото грешката от 1975-а е ясна, но тази процедура не е финализирана. И когато фирмата собственик на сградата „Одрин 8“ ЕООД решава да бута и строи, въпросът опира до НИНКН, както е новото название на НИПК. През октомви 2014 г. Експертен съвет към института решава да декларира склада като културна ценност, но преписката не е придвижена по надлежния ред и „Ориент Табаков“ не получава статут на паметник на културата. В края на януари 2016-а в НИНКН се сещат за гафа с разменените складове в списъка на културното наследсто на Пловдив и решават да се измъкнат с един протокол за констатиране на явна фактическа грешка. Това обаче не може да е административен акт, който превръща склада в културна ценнност. И когато на 6 март 2016-а започва бутането на сградата и се вдига шум в цялата държава, в НИНКН започват да гасят пожара. Шефката Даниела Джуркова инструктира младши експерта Иван Колев да издаде втори протокол към заседанието от октомври 2014-а, който да гласи, че складът е паметник на културата. Това е документът с невярно съдържание, издаден от института, за който Колев призна в свидетелските си показания.

„Гасили са пожара, но са наливали запалителна течност, вместо вода“, описа паническите действия на администрацията Розалина Апостолова. Издаването на фалшивия документ обаче няма как да реши проблема, защото сграда се обявява за културна ценност със заповед на министъра на културата. А такава няма и по документи складът не е паметник на културата. „А щом не е, няма предмет на престъпление, така че ще моля да обявите подсъдимите за невиновни и да ги оправдаете“, обърна се адвокат Апостолова към съдия Розалия Шейтанова. И в заключение перифразира думите на Бертолд Брехт: „След време никой няма да пита какво е било времето, а защо са мълчали поетите“, казвайки, че въпосът ще бъде „защо са мълчали съдиите“.

Присъдата ще бъде прочетена в 13,30 часа.

Още по темата

Прокуратурата поиска условни присъди за събарянето на склада „Ориент Табако“
В НИНКН поправили свое решение за склада „Ориент Табако“ със задна дата

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...