Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Цената на скъпия томограф на Онкото определена по доста странна методика
Важно Съд и Прокуратура

Цената на скъпия томограф на Онкото определена по доста странна методика

Д-р Красимир Вальов може да е бил и подведен за надутата цена на томографа, за която е подсъдим.

Ваня ДРАГАНОВА

Прогнозната стойност на 32-срезовия компютърен томограф на Онкодиспансера, за чиято покупка е подсъдим бившият му управител д-р Красимир Вальов, е определена по доста странна методика. Става дума за посочената прогнозна стойност от около 1 млн. лв., внесена за одобрение в Общинския съвет през лятото на 2016 г. След благословията на съветниците д-р Вальов започва открита процедура по избор на доставчик и в края на годината сключва договор с фирма „Меркурий Комерсиал“. Въпросното дружество купува апаратурата от „Сименс Хелт Кеър“ за 492 809,08 лв. без ДДС и на следващия ден го продава на Онкото с горница от 405 190,92 лв. Така д-р Вальов е обвинен, че е ощетил Онкодиспансера със сумата от 405 190,92 лв., а още преди това прогнозната стойност е изчислена, без да бъдат проведени пазарни консултации.

Стойността е посочена от две юристки, които към онзи момент имали договори за правно обслужване с Онкотото. Те са Елена Филева и Екатерина Манчева. „Законът за обществените поръчки не предвижда конкретен начин, по който да се определи прогнозната стойност, когато става дума за доставка. Затова ние започнахме да търсим на сайта на Агенцията за обществените поръчки подобни договори и така стигнахме до цената от около 1 млн. лв.“, разказа пред Пловдивския окръжен съд Елена Филева. За решението да се спрат на тази цена натежал и фактът, че през 2014-а Комплексният онкологичен център си купил 16-срезов томограф пак за около 1 млн. лв. Двете юристки не са търсили консултации от производители, защото според Филева обичайно тези фирми работели с търговски посредници, а не директно с купувачите.

Така лесно може да се окаже, че д-р Вальов е бил подведен, след него и общинските съветници, които е нормално да не разбират от цени на високоспециализирана медицинска апаратура. След това обществената поръчка е обявена при таван от 950 000 лв., единственият кандидат е „Меркурий Комерсиал“, който печели с цена под лимита и сключва договор

За да се реши дали прогнозната стойност е близка до пазарната, съдът назначи икономическа експертиза. Тя трябва да е готова до 11 декември, когато е следващото заседание по делото.

Още по темата

Точка за прокуратурата – съдът не върна обвинението за скъпия томограф на Онкото
Вальов на съд за скъпия томограф на Онкото

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...