Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Половин милион качествени работници не достига на БГ бизнеса
Бизнес България Важно Мнения Общество Работа

Половин милион качествени работници не достига на БГ бизнеса

Васил Велев
Васил Велев

Липсата на квалифицирани кадри и човешки ресурси се откроява за бизнеса като главен задържащ фактор за по-бързото развитие на българската икономика, заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред БНР.

„В средносрочен план ние смятаме, че ако се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката“, уточни Велев.

Сред дефицитните кадри той посочи сериозната липса на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, на работещи в туризма и селското стопанство.

Икономиката ни расте с умерено добри темпове, но в същото време сме едва на 12 място в ЕС по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата, посочи Васил Велев.

„Ако искаме да настигнем икономиките от Централна и Източна Европа, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ растеж“, подчерта Велев.

Той предупреди, че чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, т. е., повече напускат страната, отколкото идват, а местните инвестиции също намаляват.

Според него у нас „много повече се говори за това как трябва справедливо да се разпредели произведеното, и почти не се говори за това, че може да се произвежда много повече и как да се направи така че да се създава много повече“.

Относно нарушения диалог на правителството с работодателите Васил Велев посочи, че той може би се дължи „на ширещия се популизъм и на състезанието кой да бъде повече обичан, кой да бъде по-голям омбудсман в България“. В това състезание според Велев участват „както управляващите, така и опозицията, така и омбудсманът, така и синдикатите“.

Васил Велев анализира високия брой работещи в бюджетната сфера като пречка за нарастването на пенсиите.

Темпът на инфлацията е обезпокояващо висок, посочи още Васил Велев. „Някои наблюдатели казват, че тя е привнесена отвън, не зависи от нас, но тогава пък защо сме в тройката от ЕС с най-висока инфлация“, запита той и констатира, че „малка инфлация е здравословна, но вече сме преминали тази граница“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...