Новини от Пловдив » Книги » ВИДЕО Доц. Пламен Славов представи книгата си за Атон пред пловдивчани
Книги Култура Пловдив

ВИДЕО Доц. Пламен Славов представи книгата си за Атон пред пловдивчани

Галина ГЕОРГИЕВА

Атон е световен център на православното монашество и на християнската култура. Монашеската република се явява пример за съществуване на хора с различен произход, обединени от обща вяра. Това пише в увода на своята книга доц. д-р Пламен Славов. Монографията „Историческа традиция и съвременни реалии на православното подвижничество и поклонничество от Русия в Света гора (XVIII-XXI в.)“ беше представена пред пловдивчани в понеделник вечерта в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“.

На премиерата дойдоха преподаватели от ПУ и ВУСИ, ректорът на ВУСИ проф. Георги Манолов, депутатите от БСП проф. Иво Христов, Георги Търновалийски и Теодора Халачева, съветникът на президента – Николай Копринков, областният лидер на социалистите Георги Гергов, бившият депутат и ексградски лидер Захари Георгиев, бившите зам.-министъри на образованието Кирчо Атанасов и Атанаска Тенева, историци, общественици и пловдивчани, изкушени от православието.

 


Книгата „Историческа традиция и съвременни реалии на православното подвижничество и поклонничество от Русия в Света гора (XVIII-XXI в.)“ е хабилитационният труд за длъжността доцент, който Пламен Славов защити в края на 2017 година.

Това е втора монография на автора и е повлияна от личните му впечатления при посещенията му по светите места в Палестина, както и от поклоничеството в Атон. Темата е малко позната в България. Документите в монографията проследяват устойчивостта на тази традиция и съхраняването на Московското княжество на православието, след завоюването на Балканите от османските завоеватели; възстановяването и значителното въздигане на монашеската традиция в Атон след 30-те години на 19-и век, когато се появяват първите независими балкански държави- Сърбия и Гърция и свързаната с това международнопризната роля на покровител на православните народности от страна на Руската империя. Поучителен е и примерът за превратностите на руското православно поклоничество през размирния 20-и век с целия диапазон на възходи и трагедии, както и несъмненото влияние на съветския политически строй през този период, особено върху славянските православни държави в региона.

„Темата на монографията представлява интерес за всеки православен християнин, независимо доколко е запознат с историята на православното монашество, особено в наши дни, когато светът е разкъсван от религиозно етническо противопоставяне. Изследването на Пламен Славов заема достойно място сред книгите, посветени на Атон. Той е изследвал многобройни пътеписи, мемоари, дневници и друга литература. Атон е особено място. Според преданията, чрез стъпките си Света Богородица е осветила тази земя. Атон е единственият християнски православен монашески център, който съществува повече от 1000 години без прекъсване. Неговите устави, приети още от византийските императори, се спазват и до ден днешен“, заяви доц. д-р Бойко Белегов – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, който представи книгата пред пловдивчани . Той подчерта, че езикът, на който е написана монографията, е изключително достъпен.

Доц. Пламен Славов благодари на всички в залата и акцентира върху възраждането на православното подвижничество и поклоничество от Русия в Света гора в края на 20-и и началото на 21-и век.

Доц. д-р Пламен Славов е магистър по история от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. През 1991 г. защитава докторска дисертация. Професионалният му път преминава пред СУ „Христо Проданов“, където преподава история. Бил е зам.-кмет на Карлово, народен представител в 38, 40 и 42 Народно събрание. От 2006 г. е преподавател в катедра „История и археология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Преподава и във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Неговите научни интереси са в областта на история на религиите – християнство и ислям, занимава го проблемът за религиозния фундаментализъм и съвременен тероризъм, както и темата за културно-историческото наследство и религиозния туризъм. Има две монографии, три студии, редица статии, научни съобщения, доклади от научни форуми, като част от неговите публикации са преведени и издадени в Русия. Участвал е в редица национални и международни научни конференции. Студентите го приемат като атрактивен лектор и задълбочен изследовател в областта на етнорелигиозните проблеми.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...