Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Вместо 2 милиона, кино Космос гълта 5! На вятъра ли отиват парите?
Култура Пловдив

Вместо 2 милиона, кино Космос гълта 5! На вятъра ли отиват парите?

снимка: Пловдив Прес

Стефан Марковски

Легендарното кино Космос до идното лято може да възкръсне. Буквално от пепелта, но срещу 5 милиона лева, а не срещу 2, както от общината тръбяха дълго време и колкото са заложени в бюджета по това перо. От сградата вече са изнесени стотици тонове боклуци, които я бяха затлачили и амортизирали. 50 камиона с отпадъци са били нужни, за да се приведе архитектурното бижу във вид, годен за ремонт. Това обяви зам.-кметът по културата и туризма – Александър Държиков. Той стори това по време на обществено представяне на бъдещата визия на емблематичното за Пловдив кино, което от години тъне в разруха.

На сградата вече са извършени заснемания и конструктивни обследвания от специалисти на Софийския университет. Те са взели проби и са дали предписания, които да се спазват. Интересното е, че и проектантите на новата визия ще бъдат от столицата. Иде реч за младите архитекти от фирма „Стивън Джордж Интернешънъл“ (SGI) – Мария Мишинева и арх. Тихомир Казаков. Първата е завършила образованието си през 2013 година, показа проверка на Пловдив Прес.

Похвалното е, че дуото разкри, че ще дари труда си на общината и няма да търси финансови позитиви от проекта за кино Космос. Компанията SGI е с богат опит в социални и благотворителни проекти, които е изпълнявала безвъзмездно, похвали се арх. Казаков. И допълни: „Беше ни жално да гледаме как знаковото кино се руши, това ни мотивира да помогнем.“

Общината е провела няколко срещи с Казаков и Мишинева и е решила именно на тях да възложи важния за града проект по възстановяването на сградата. Пловдивски архитекти не влизат в плановете. Към настоящия момент многобройните течове в сградата са отремонтирани, изметено и всичко е в приличен вид, в сравнение с първоначалния ад.

Концептуалната разработка на проекта предвижда следните фундаменти:

  • по външния вид няма да се променя нищо и се запазва, както е бил в миналото
  • подземното ниво се запазва и обособява за технически помещения
  • фоайето се разширява чувствително, защото към момента е малко. Към пространството в него се прибавят подвижни огради
  • в северната фасада се предвижда обособяването на няколко малки кабинета – в един голям за административни нужди
  • проектира се зала за електронно четене към библиотека „Иван Вазов“
  • основната зала се разширява посредством модулна конструкция, а капацитетът ще бъде около 400 места. Повечето от тях няма да са със седалки и такива ще се поставят в зависимост от случая
  • прави се читалня, изложбена зала и кафене
  • вентилация се добавя на няколко места, а не само в основната зала
  • акустичният комфорт от миналото се запазва, но чрез нови проектантски решения
  • екранът в киното остава със същия размер

Проектантите Казаков и Мишинева дадоха да се разбере, че ще дарят, освен своя труд, и авторските права на общината. Архитект Казаков бе помолен да назове реалистичен срок за изпълнение на проекта и той го фиксира грубо на 6 месеца, при добро стечение на обстоятелствата. Това означава, че ако в началото на следващата година всичко стартира – то до лятото кино Космос пак ще пусне прожектори.

Неприятната изненада за данъкоплатците под тепетата е, че най-общите сметки за цялостния ремонт и оборудване сочат, че ще бъде изразходвана сумата от 5 милиона лева от градската хазна. Шок, защото дълго време властниците говореха за нещо от порядъка на 2 милиона, които дори бяха заложени за догодина, именно с идеята да обезпечат възраждането на кино Космос.

Александър Държиков майсторски лавираше и се измъкваше от конкретни питания на граждани, които бяха дошли на общественото представяне. На няколко пъти той се оправда, че в общината не е пристигала протестна нота от автор на сградата и затова няма нужда да се правят нови обсъждания и може да се действа смело. Това разяри най-дейните в дебата – общинския съветник от Патриотите – Слави Георгиев, градския лидер на партия „Воля“ – Сузана Николова, председателя на градската структура на „Да, България“ – Веселина Александрова, художника и куратор – Емил Миразчиев, както и няколко пловдивски архитекти, начело с Роберт Чакъров.

Един от основните въпроси бе как възкръсналото кино ще се самоиздържа, след като вече има много кина, и то все модерни. „Това е поредният проект на общината, който е обречен, губещ и е напълно безсмислен, гълтащ много пари. Вижте само какво се случва с Дом на културата „Борис Христов“ и с „Колодрума“. Първият не смогва да се самоиздържа, а спортната зала функционира на огромна загуба и с кино Космос ще е същото. Защо не се помисли Космос вече да не е кино, а да се използва и за други културни мероприятия, дори може операта да се премести там?“, разгневи се Слави Георгиев. Държиков му опонира веднага: „Няма как там да е операта, мястото не стига. Общината спечели всички дела за малките площадни пространства около кино Космос, но това не значи, че там има място за разширения.“

Че сградата вече няма как да функционира само като кино, изказаха мнение повечето от присъстващите и нападнаха за представения проект двамата млади архитекти. Чуха се обидни думи към тях и обвинения, че действат по свирката на общината, а не мислят като професионалисти, а това след време ще им се върне като бумеранг.

Александър Държиков се намеси с думите: „В основната зала не е нужно да се прожектират само филми. Може там да се играят представляния, да се представят пърформанси, камерни концерти, млади изпълнители да демонстрират качествата си“.

Позицията на зам.-кмета по културата и туризма още повече вбеси присъстващите и дюдюканията станаха големи. Все пак в създалата се говорилня се чу отчетливо питане дали е помислено за това, къде посетителите ще паркират в натоварения участък. На този въпрос Държиков не успя да даде смислен отговор: „Проблемът с паркирането е навсякъде из България, не само в Пловдив. Кой, както може, ще се справя. Аз отдавна съм казал, че всеки кмет в следващите 20-ина години трябва да има проблемите с паркирането като основен приоритет и да му бъде червена лампа. В четвъртък на сесията ще обсъждаме построяването на голям многоетажен паркинг.“ Обяснението не се хареса на хората и те припомниха на Държиков, че и в момента на това място има паркинг, и то по-малък, но стои празен.

В заключителните минути в конферентната зала в Дом на културата „Борис Христов“ като буреносен облак влетя архитект, който обвини общината, че е „забутала в десета глуха“ официално писмо от Камарата на архитектите в България. В нотата се пита на какъв принцип са избрани проектантите на кино Космос и защо се неглижират авторите на сградата. В отговор Държиков бе лаконичен: „Аз такова писмо не съм виждал, нямам представа за него. Отворени сме за диспут и за нови проектанстки решения за помещенията в сградата на кинос Космос“. Plovdiv-Press

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...