Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Радев пред студентите от ПУ: Президентска република? Зависи от политиците
Важно Градът Мнения Пловдив Политика

Радев пред студентите от ПУ: Президентска република? Зависи от политиците

КАДРИ: Галина Георгиева, ПловдивПрес
КАДРИ: Галина Георгиева, ПловдивПрес
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Галина ГЕОРГИЕВА

Ще подкрепя всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България. Което има за свое кредо- суверенитет, справедливост и законност. Това заяви пред студентите от Пловдивския университет президентът Румен Радев, попитан дали има намерение да прави партия. „Партия може да създавате вие, защото вие трябва да решавате нашето бъдеще. Днес то е в ръцете на партиите, за които вие трябва да прецените дали те чувят вашия глас“, обърна се към младите хора държавният глава.

Както ПловдивПрес съобши, президентът Радев изнесе лекция на тема „Ценности, лидерство, образование в демократичното общество“ пред студентите от ПУ „Паисий Хилендарски“. Интересът към срещата с държавния глава беше изключително голям, а младите хора го засипаха с въпроси.

Попитан дали е време за президентска република, Румен Радев заяви : „Дали е дошло времето за президентска република, или някаква друга форма на държавно управление, това ще проличи от факта дали сегашната политическа класа в рамките на сегашната конституция решава проблемите на България. Ако тя е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна. Тя може да придобие различни форми, които ще зависият от гражданите т.е. отново от вас.“

На въпрос дали само единение е нужно, за да може България да върви напред, президентът заяви, че „единението не е индулгенция за извършено престъпление, или за погазване на закона“. „Единението не трябва да отнема от нашата обществена енергия да решаваме проблемите на миналото, вместо да гледаме напред. Единението не е отказ от плурализъм, напротив, единението е търсене на консенсус около национално значими теми при демократичен дебат. Единението има своите ясни принципи- законност, свободата на словото, суверинетет. Ако ги постигнем, ние решаваме всички следващи проблеми на България“, категоричен беше Румен Радев.

„ Ако бяхте студент, каква щеше да е мотивацията ви да останете в България“, поиска да знае Мария Симеонова, студентка по право в 4 курс.

„Когато ходя по света, винаги държа да провеждам среща с българите зад граница. Често чувам един и същи въпрос „Г-н президент, кога ще се оправи България, за да се върнем?“. Мотивацията определя всеки сам за себе си. За да съм тук, за да съм останал в България и то през тежките 90-те години, означава, че аз съм намерил своята мотивация. За мен тя имаше трансформация през времето. В началото исках да бъда много добър в професията си, след това да направя така, че тези около мен да ги науча да бъдат добри. А след това исках да направя така, че ВВС да се трансформира така, че да бъде ефективна система. Обръщайки се назад мога да бъда горд с постигнатото“, каза президентът Румен Радев.

Той подчерта, че България се намира в динамично време и предстоят сериозни промени, които наред с многото предизвикателства, ще донесат и много възможности за младите хора. По думите му промените са една историческа задача и участието в нея е голям мотивиращ фактор, особено за хора, които не гледат на живота си през призмата на материалното благополучие.

Натали Колева, студентка по биология, помоли президента да обясни как вижда промяната и как може да се стигне до нея.

„Едно от нещата, които трябва да направите, е да останете верни на себе си и да не позволявате да бъдете вкарвани в рамки. Да запазите своето свободолюбиво мислене. Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи днес съвсем не е достатъчен. Трябва непримиримост към безобразията, беззаконията, арогантността и опростачването. Трябват високи амбиции, както лични, така и законодателни. Необходими са вяра и воля, за да могат добрите намерения да се реализират. На обществото му трябва справедливост и законност. Това трябва да бъде политическият хоризонт на всеки български политик“, коментира Румен Радев. Той призова още студентите да не бъдат апатични, защото бягството от апатията е първата решаваща стъпка към едно по-добро общество. „Мислете, срещайте се, събирайте се, коментирайте, обменяйте мнения, защото общество, което чака друг да му решава проблемите, има много къс хоризонт“, апелира държавният глава.

Той акцентира и икономическата среда и средната класа. Коментира, че в България спрямо другите европейски държави средната класа е бедна класа. „Хората се чувстват несигурни за своето бъдеще. Ние трябва да създадем такава политическа среда, която да води до съответната икономическа среда, така че средната класа да може да разгърне своя потенциал. Образованите и интелигентни хора да имат реализация и материални постижения, които да съответстват на способностите им и образованието им. А европейските фондове са необходими, но ако няма политическа среда и ефективен контрол, те могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж. Срещам се с представители на малки и средни предприятия и те казват- най-страшното при нас е, че има тенденция вместо да се влага в развитие на фирмата и конкурентноспособността, голяма част от усилията отиват за търсене на подходящия човек в администрацията, който може да гарантира съответната обществена поръчка. Това смазва тотално бизнеса“, категоричен беше Румен Радев.

По отношение на изявленията на вицепремиера Валери Симеонов и пред студентите Радев каза: „Безконтролната власт ражда цинизъм, а с цинизъм не може да има ефективно управление и не може да мислим за проблемите. Симеонов сътвори скандала преди няколко дни, майките протестират от месеци, а проблемът е от дълги години. Този проблем се задълбочава и от факта, че много от политиците в България станаха нечувствителни към социалните проблеми у нас“.

В края на срещата ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. Запрян Козлуджов връчи на президента Радев метална пластика на Паисий – патронът на университета. „Вие символизирате единството на нацията, пожелавам ви по паисиевски да продължавате да работите за нейния напредък и просперитет“, обърна се към държавния глава проф. Козлуджов.

Студентите пък наобиколиха Румен Радев и дълго време си правиха селфи с него. След това държавният глава се видя с ръководството на вуза и разгледа Новата сграда на ПУ и Спортната зала.

Още по темата

Президентът Радев по повод Симеонов: Безконтролната власт ражда цинизъм (ВИДЕО)

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...