Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Турция заплаши Гърция с война
Свят

Турция заплаши Гърция с война

Турция заплаши Гърция с война, ако Атина разшири териториалните си води. Напрежението между двете съседни страни отново се повиши, след като гръцката дипломация изрази готовност да разшири териториалните води на Гърция с 12 морски мили.

Бившият гръцки министър на външните работи Никос Кодзиас, който подаде оставка миналата седмица, заяви, че Атина планира да разшири териториалните си води в Йонийско море. Турция реагира остро и обяви, че няма да позволи подобно нещо. От Анкара определиха гръцките амбиции като „популизъм“. Reuters пише, че Турция е издала предупреждение, че няма да толерира едностранни действия в Егейско море. В изявлението на Кодзиас обаче не се споменава Егейско море.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Гърция често прави подобни изявления, за да предизвика напрежение, предаде гръцкото издание Ekathimerini. Турският дипломат посочи, че иска мирно решение на съществуващите проблеми между двете страни, добавяйки, че Гърция е тази, която подклажда напрежението.

Турските медии съобщиха, че гръцкият посланик в Анкара е бил привикан във външното министерство на Турция, за да даде обяснения. Според гръцкото външно министерство разширяването на териториалните води е законно и неотменимо суверенно право на страната според международните договори и не може да бъде подлагано на съмнение. Турция обаче е категорична, че няма да приеме такива действия. Заради териториални спорове напрежението между Анкара и Атина остава високо.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...